Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Tuhoeläimet taloyhtiössä riski ihmisen terveydelle
Tuholaistorjunta

Tuhoeläimet taloyhtiössä riski ihmisen terveydelle

Kuvat: Getty Images

Suomessa on monia haitallisia tuhoeläinlajeja, joista osa viihtyy mainiosti ihmisasutuksen lähellä myös kaupungeissa.

Tuhoeläimistä koituu monenlaista harmia, mutta haitallisimpia ovat ne lajit, jotka ovat ihmisen terveydelle vaarallisia. Yleinen ja sopeutuva tuhoeläin on rotta, joka levittää muun muassa salmonellaa ja muita ulosteperäisiä sairauksia.

– Rotta on tunnettu myös siitä, että se vahingoittaa usein myös sähköjohtoja, erilaisia kaapeleita sekä viemäriputkia, kehityspäällikkö Juha Aro sanoo.

Jyrsijöitä voi torjua helposti uutta teknologiaa avuksi käyttäen. Älykkäät ratkaisut seuraavat tilannetta 24/7 reagoiden nopeasti järjestelmän ilmoittamiin ongelmiin.

Jyrsijöiden pesät houkuttelevat muun muassa haaskakuoriaisia sekä ulkoloisia, kuten kirppuja ja punkkeja. Pahimmillaan ne leviävät myös sisätiloihin ja ihmisten asuntoihin. Aron mukaan ennaltaehkäisy on paras keino torjua jyrsijöitä, jotka tarvitsevat elääkseen hyviä piilopaikkoja sekä ravintoa.

– Riittävä jätehuolto on olennaisin asia. Jätesäiliöt tulee pitää tiiviisti suljettuina eikä jätetilojen lattioilla pitäisi ajelehtia roskia. On hyvä muistaa, että rotat saavat ravintoa myös viemäriin tai vessanpönttöön kaadetuista ruoantähteistä.

Torjuntaan myös myrkyttömiä ratkaisuja

Viime vuonna suurin osa jyrsijämyrkyistä luokiteltiin lisääntymiselle vaarallisiksi, jolloin niiden myyminen kuluttajille päättyi. Päätöksestä on laajamittaista vaikutusta – jyrsijämyrkyt ovat monin tavoin vaarallisia kemikaaleja, jotka muun muassa kertyvät myrkyttyneitä jyrsijöitä syöviin petoeläimiin. Aro muistuttaa, että nykyään kuluttajakäyttöön hyväksytään vain hiirien torjuntaan sisätiloissa tarkoitettuja valmisteita.

– Jyrsijöitä voi torjua kuitenkin helposti uutta teknologiaa avuksi käyttäen. Älykkäät ratkaisut seuraavat tilannetta 24/7 reagoiden nopeasti järjestelmän ilmoittamiin ongelmiin ja pitävät näin siimahännät poissa – täysin myrkyttömästi.

Next article