Ikkuna tai ovi on hankala avata, sitä ei saa kunnolla kiinni, tiivisteet repsottavat, maalipinnat ovat huonossa kunnossa tai tulee vedon tunnetta. Muun muassa nämä ovat merkkejä siitä, että taloyhtiön hallituksen on aika miettiä ikkuna- ja oviremonttia.
Taloyhtiön kannattaa aloittaa remontti teettämällä kuntotutkimus. Tutkimuksessa selvitetään, onko ikkunat ja ovet mahdollista ja järkevää kunnostaa vai onko ne syytä uusia kokonaan.
– Ikkunoiden ja ovien kuntotutkimus sisältää kustannusarviot kunnostamisesta ja uusimisesta sekä suosituksen siitä, milloin remontti olisi viimeistään toteutettava, kertoo Talokeskuksen suunnittelupäällikkö Susanna Kinnunen.
Kumpaankin vaihtoehtoon päädyttäessä, kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteyttä arkkitehtiin, joka laatii suunnitelmat remonttia varten. Arkkitehti selvittää, tarvitseeko uusimista varten hakea lupa kunnan rakennusvalvonnasta. Kunnostamista varten lupaa ei tarvitse hakea.
– Arkkitehti neuvottelee rakennusvalvonnan kanssa uusittavissa ikkunoissa käytettävistä materiaaleista. Yleensä taloyhtiö ei siis voi itse päättää materiaaleja.
Käytännössä asuinrakennusten uudet ikkunat ovat joko puuikkunoita tai puualumiini-ikkunoita. Puuikkunoiden karmit ja puitteet ovat kokonaan puuta. Puualumiini-ikkunoiden karmit ja sisäpuitteet ovat puuta, ulkopuitteet ja karmin ulko-osat ovat alumiinia.
Esimerkiksi Helsingissä pidetään ennen vuotta 1960 rakennettujen rakennusten ikkunoiden osalta periaatteena, että niiden ulkonäkö pidetään nykyistä vastaavana.
– Mikäli ne on aiemmin uusittu alkuperäisistä suunnitelmista poiketen, ne palautetaan tulevassa remontissa takaisin alkuperäiseen asuun.
Monet määräykset ja ohjeet vaikuttavat uusien ikkunoiden ja ovien valintaan. Niiden on esimerkiksi täytettävä lämmöneristysmääräykset sekä ääneneristysvaatimukset, jos talo sijaitsee lento- tai liikennemelualueella. Myös asumismukavuus usein paranee, kun nämä huomioidaan.
Asuinrakennusten ikkunoiden vakiolasien tilalle on mahdollista valita erikoislaseja, kuten itsepuhdistuvaa tai auringonsuojalasia, joka vähentää sisätilojen lämpenemistä ja häikäisyä.
Asuinrakennuksen ulko-ovien pintamateriaali on yleensä puu, puuviilu, laminaatti, alumiinilevy tai lasi. Uusien ovien pintamateriaali valitaan sekin rakennuksen tyyliin sopivaksi ja valinta tehdään kuntotutkimuksen ja asiantuntevan suunnittelijan suositusten avulla.