Miimu Airaksinen
toimitusjohtaja, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto
Järjestelmät osaavat kommunikoida toisten järjestelmien kanssa sekä säätää rakennuksen ilmanvaihtoa, lämmitystä ja valaistusta tarpeen mukaan.
Älykäs ilmanvaihto huomioi muun muassa sen, kun talossa oleva ihmismäärä kasvaa, jolloin ilmanvaihto muuttuu automaattisesti tehokkaammaksi. Nenä aistii herkästi epäpuhtauksia, joten ilman on myös haistava ja tunnuttava raikkaalta.
– Lisäksi lämpötilalla on suuri merkitys viihtyisyyteen. Palella ei saa, mutta liika lämpö kuivattaa limakalvoja, Suomen Rakennusinsinöörien Liiton toimitusjohtaja Miimu Airaksinen kertoo.
Lämmitykseen liittyvillä älykkäillä ratkaisuilla säästetään mittavasti rahaa ja päästöjä. Älykäs lämmitysjärjestelmä nimittäin kommunikoi voimalaitoksen energiajärjestelmän kanssa.
Käytännössä tämä toimii niin, että voimalaitoksen järjestelmä viestii rakennuksen järjestelmälle kysymällä, mikä rakennuksen lämmöntarve sillä hetkellä on, ja jos rakennuksen järjestelmä vastaa, että lämpöä on riittävästi, voimalaitoksen energiajärjestelmä voi laskea joksikin aikaa rakennuksen lämmitystä.
Airaksinen lisää, että olemme perinteisesti tottuneet säätämään sisälämpöä ulkolämpötilan mukaan, vaikka ihminen ei aisti lämpötilaa, vaan lämpötilan muutoksen.
– Tähän perustuen pystytään tekemään algoritmeja, miten järjestelmä pystyy säätämään lämpötilaa lievemmin. Kun ei tarvitse lämmittää niin nopeasti tai jäähdyttää pikaisesti, säästetään tehoa ja energiaa.
Älykkäät järjestelmät ovat yleistymässä kaikenlaisten uusien rakennusten kanssa, yksityisten, julkisten ja asuinkerrostalojen. Päivisin kerrostalot ovat usein tyhjillään, kun taas koulut ja toimistot täyttyvät ihmisistä. Iltaisin tilanne on päinvastainen.
– Talotekniset ratkaisut, jotka huomioivat, että rakennuksessa on eri käyttäjämääriä ja käyttötarkoituksia, ovat hyödyllisimpiä, sillä ilmanvaihto, lämmitys ja valaistus säätyvät aina tilanteen mukaan.
Noin 10 % rakennuksen sähkönkulutuksesta aiheutuu valaistuksesta. Uusilla ratkaisuilla pystytään vaikuttamaan kulutukseen.
Valaistuksella on suuri merkitys viihtyvyyteen, energiansäästöön ja turvallisuuteen. Aikaisemmin ajateltiin, että riittävä määrä luxeja takaisi tarpeellisen valaistuksen, nykyään kiinnitetään enemmän huomiota valaistuksen laatuun.
– Valaistuksella pystytään vaikuttamaan ihmisen vireystilaan. Siksi esimerkiksi taukotiloissa on hyvä käyttää pehmeämpää valoa.
Oikealla valaistuksella pystytään lisäämään kulkureittien turvallisuutta ja hätätilanteessa ihmisiä ohjataan juuri valojen avulla poistumisreiteille.
Noin 10 % rakennuksen sähkönkulutuksesta aiheutuu valaistuksesta. Uusilla ratkaisuilla pystytään vaikuttamaan kulutukseen. Älykkäät valot reagoivat luonnonvalon määrään ja syttyvät ja sammuvat tarpeen mukaan. Airaksinen kiittelee ledien energiaystävällisyyttä ja lisää, että valojen säätäminen etänä on myös tervetullut ominaisuus älykkäissä valaistusjärjestelmissä.