Toimiva koti ja ajantasainen tekniikka huolehtivat siitä, että kotona on mukavaa, vaivatonta, turvallista ja energiatehokasta asua. Taloautomaatio ei ole vain uudisrakentajien juttu, vaan sitä kannattaa lisätä myös vanhoihin taloihin.
Taloautomaatiojärjestelmän avulla pidetään yllä hyvää sisäilmaa, ohjataan valaistusta, säästetään energiaa sekä seurataan ja ohjataan laitteita myös etänä. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata säätietojen ja sisälämpötilojen perusteella, ilmanvaihtoa ilman laadun mukaan tai yksittäisiä lamppuja vaikka älypuhelimella. Järjestelmä antaa erilaisia hälytyksiä, ja näin kodin turvallisuus paranee huomattavasti.
– Älykäs taloautomaatio huolehtii talon tekniikasta kokonaisuutena. Laadukkaalla taloautomaatiolla voidaan tehokkaasti ja helposti optimoida kodin tekniikkaa. Sen avulla eri järjestelmät sekä laitteet kommunikoivat keskenään ja niitä voidaan ohjata keskitetysti, asiantuntija Teemu Kettunen Motivalta kertoo.
Säästöpontentiaali todeksi
Vanhemmissa taloissa on usein säästöpotentiaalia, joka voidaan kääntää säästöiksi taloautomaation avulla. Suurimmat säästökohteet löytyvät lämmityksestä ja ilmanvaihdosta – ja etenkin niiden yhteensovittamisesta. Jokainen koti on kuitenkin omanlaisensa, joten säästöpotentiaali eri osa-alueissa voi vaihdella suuresti.
Energiansäästön avaintekijä on laitteiden ja järjestelmien tarpeenmukainen käyttö. Ilman älykästä automaatiota lämmitys ja ilmanvaihto saattavat toimia päällekkäin niin, että kotia yhtä aikaa lämmitetään ja viilennetään.
Monelle 1980-luvun talon asukkaalle on tuttu eteisen ”kotona-poissa” -kytkin, jolla asukas alentaa helposti kodin lämpötiloja poissaolon ajaksi. Automaation avulla sama voidaan toteuttaa huomattavasti tehokkaammin ja kätevämmin – lämmöt voidaan palauttaa ennalleen juuri ennen kotiin saapumista. Myös monia muita kodin järjestelmiä voi ja kannattaa kytkeä ohjauksen piiriin.
Taloäly – tulevaisuuden säästöpossu
Lähitulevaisuudessa sähkönsiirron hinnoittelumallit voivat muuttua tehoperusteiseksi ja sähkön hinta vaihdella tuotantotilanteen mukaan jopa tunneittain. Kodeissa myös yleistyvät rinnakkaisten lämmitysjärjestelmien ratkaisut sekä oma aurinkosähkötuotanto. Sähkönkäyttäjän ja -säästäjän kaveriksi tulee fiksu taloautomaatio, joka ohjaa kodin järjestelmiä suosien omaa tuotantoa ja välttäen kovimpien tuntihintojen kulutusta.
– Automaatio voidaan opettaa optimoimaan lämmitysmuodon valinta olosuhteiden ja pörssisähkön vaihteluiden perusteella. Tämä helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja uskon, että fiksut ratkaisut myös vaikuttavat positiivisesti talon jälleenmyyntiarvoon, Kettunen arvioi.