Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Varaudu tulipaloriskiin ja vältä virheet hätätilanteessa
Paloturvallisuus

Varaudu tulipaloriskiin ja vältä virheet hätätilanteessa

tulipaloriski-paloturvallisuus
tulipaloriski-paloturvallisuus
Suurin paloturvallisuusriski kodeissa ja työpaikoilla liittyy tilastojen mukaan ruuan valmistamiseen liedellä. Kuvat: Getty Images ja Unsplash

Ihmisen toiminta aiheuttaa suurimmat riskit paloturvallisuuteen sekä kodeissa että työpaikoilla.

Tilastojen mukaan suurin paloturvallisuusriski kodeissa ja työpaikoilla liittyy ruuan valmistamiseen liedellä. Ruuanlaittajalla saattaa olla kiire tai monta asiaa menossa päällekkäin ja liesi unohtuu päälle. Aina lieden ympäristö ei myöskään ole tarpeeksi siisti, jolloin esimerkiksi liian lähellä kuumaa liettä oleva talouspaperirulla syttyy tuleen.

Kun paperi on roihahtanut, vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä neuvoo arvioimaan, onko alkusammutus tarpeeksi turvallista tehdä itse. Jos päättää poistua, tulee perässään sulkea kaikki tilassa olevat ovet savun leviämisen estämiseksi.

Alkusammutusta varten olisi hyvä olla olemassa sammutuspeite sekä nestepohjainen sammutin keittiötiloissa sellaisella paikalla, jossa kaikki keittiötä käyttävät tietävät niiden sijainnin.

Jos alkusammutukseen liittyy riski, että joutuu hengittämään savua, ihmisten on poistuttava rakennuksesta lähintä poistumisreittiä pitkin ulos ja hälytettävä apua vasta sitten, kun he ovat ulkona.

– Vihreällä juoksevalla hahmolla merkittyjä poistumisreittejä on työpaikolla aina vähintään kaksi ja jokaisen työntekijän tulisi tietää, missä ne ovat, Leino sanoo.

Asunnon tai toimiston ulkopuolella oleva merkittävä tulipaloriski aiheutuu myös ihmisen toiminnasta: Rappukäytävään on jätetty lastenrattaat säilytykseen, ja joku on ilkeyttään sytyttänyt ne tuleen. Tällöin rappukäytävä on nopeasti käyttökelvoton.

– Rattaista lähtevä savu on myrkyllistä, ja jos lähtee tulemaan yläkerroksista alas, joutuu hengittämään savua pitkään. Lisäksi savun vuoksi näkyvyys rappukäytävässä on heikentynyt, jolloin liikkuminen hidastuu, sanoo Leino.

Aina, jos rappukäytävässä on savua, pitää pysyä huoneistossa ja laittaa ovi kiinni. Sen jälkeen voi mennä esimerkiksi parvekkeelle soittamaan hätäkeskukseen. Näin varmistuu, että palokunta on tulossa.

Leino lisää, että lastenrattaita tai mitään muuta irtotavaraa ei saa säilyttää rappukäytävässä edellä mainitun riskin vuoksi ja siksi, että rakennuksesta pääsee ulos mahdollisimman nopeasti.

Paloturvallisuuden parantamiseksi voi tehdä paljon. Työpaikoille ja erityisesti ikääntyneiden kotiin kannattaa hankkia liesiturvallisuuslaite, joka hälyttää esimerkiksi silloin, kun liesi on unohtunut päälle.

Ikääntyneiden asukkaiden kodin turvallisuuden parantamisesta saa lisätietoa spek.fi-sivustolla olevasta kodin turvallisuuden tarkistuslistasta, jonka avulla ikääntyneen ja hänen omaisten on helppo pienentää kodin turvallisuusriskejä.

Next article