Suurien rakennusten automaatiojärjestelmiin kohdistuva velvoite ohjaa kohti energiasäästöjä ja suitsii hiilidioksidipäästöjä.
Automaatiovelvoitteen pyrkimyksenä on lisätä rakennusten järjestelmiin älykästä teknologiaa, jotta energiatehokkuus kasvaisi ja energiankulutuksesta johtuvat päästöt puolestaan vähenisivät.
– Velvoite tarkoittaa käytännössä sitä, että tietyin poikkeuksin automaatio- ja ohjausjärjestelmä tulisi lainsäädännön mukaan asentaa muihin kuin asuinrakennuksiin, joissa lämmitys- tai ilmastointijärjestelmien nimellisteho on yli 290 kilowattia. Tällaisia ovat esimerkiksi suuremmat liike- ja toimistorakennukset, sanoo Jaakko Ketomäki, Motivan johtava asiantuntija.
Aikataulullisesti järjestelmä tulee asentaa jo olemassa oleviin rakennuksiin joulukuun 2024 loppuun mennessä ja uusiin sekä korjattaviin rakennuksiin vuodesta 2021 lähtien.
Jotta automaatiojärjestelmät täyttäisivät asetetut vaatimukset, tulisi niiden esimerkiksi seurata energiankäyttöä, analysoida ja vertailla dataa, sekä havainnoida poikkeamia ja tehokkuushävikkiin liittyviä tekijöitä.
– Varsinkin uudemmissa rakennuksissa järjestelmät jo toimivatkin edellytetyllä tapaa, sillä järjestelmien tuoma hyöty on kyllä jo melko hyvin sisäistetty ja hyvä automaation taso on osa nykyistä rakennustapaa, Ketomäki toteaa.
Älyn avulla monenlaista hyötyä
Automaatiolla on mahdollista paikantaa mahdollisuuksia rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi myös uusiutuvien energiamuotojen kohdalla.
– Myös kysyntäjouston mahdollisuudet paranevat, sillä automaation avulla rakennusta voi ohjata käyttämään energiaa silloin, kun sitä on runsaasti tarjolla. Tämä koskee erityisesti tuuli- ja aurinkoenergian käyttöä, sillä niiden tarjonta vaihtelee sään mukaan, Ketomäki sanoo.
Laajemmin ajateltuna erilaisilla älyratkaisuilla on roolinsa esimerkiksi rakennusten tilaratkaisuissa. Ketomäki nostaakin esiin vuoden aikana selkeästi esiin nousseen kiinteistöomistajien huolen: kuinka saada vuokrattua tyhjinä ammottavia toimistotiloja kun etätyö on tullut jäädäkseen.
– Älykkäät ja joustavat tilavarausjärjestelmät ovat varmasti asia, joilla on suuri painoarvo lähitulevaisuudessa. Tämä ei kuitenkaan ole varsinaisesti automaatiovelvoitteeseen liittyvä asia, Ketomäki päättää.
Jaakko Ketomäki työskentelee johtavana asiantuntijana Motivalla.