Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Energiatehokkuutta omakotitalon arkeen
Asumisen kulut

Energiatehokkuutta omakotitalon arkeen

energiatehokkuus
energiatehokkuus
Omaa päästökuormaa voi keventää esimerkiksi hankkimalla päästötöntä sähköä tai kaukolämpöä. Kuva: Getty Images

Jukka Leskelä

toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry

Energiatehokkuus omakotitalossa saattaa olla heikkoa monista eri syistä. Asukas pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan sähkönkulutukseen. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan sähkön kulutukseen vaikuttaa eniten talon lämmitystapa.

– Kaukolämmitteisissä taloissa sähkönkulutus on merkittävästi pienempi kuin sähkölämmitteisissä taloissa. Sähköä kuluu melko paljon esimerkiksi kotitalouslaitteissa, kuten kylmälaitteissa, liedessä, astianpesukoneessa ja pyykinpesukoneessa, kertoo Leskelä.

– Yksittäisistä laitteista sähkökiuas ja muut suuritehoiset laitteet, kuten siirrettävät ilmastointilaitteet, terassinlämmittimet tai klapikoneet, voivat lisätä kulutusta. Sauna kuluttaa paljon sähköä, mikäli saunotaan usein ja saunaa pidetään päällä pitkään, Leskelä lisää.

Sähkön lisäksi kannattaa tarkkailla myös vedenkulutusta. Motivan vuonna 2020 tekemän vedenkäytön tutkimuksen mukaan kotitalouksissa kuluu vettä seuraavasti: 45 prosenttia kuluu peseytymiseen, keittiössä kuluu 17,5 prosenttia, WC:ssä 15 prosenttia, pyykinpesussa 15 prosenttia ja muuhun käyttöön 7,5 prosenttia. Leskelän mukaan vedenkulutuksessa on suuria eroja. Joillakin vettä kuluu paljon kausiluontoisesti puutarhan kasteluvetenä tai piha-altaan vetenä.

Miten vähentää turhaa kulutusta?

Leskelän vinkit sähkönkulutuksen vähentämiseen:

1. Sähkön säästö onnistuu, kun tiedostaa oman kulutuksensa. Kulutustiedot löytyvät oman sähköyhtiön verkkopalvelusta.

2. Laitteiden kuluttamaa sähköä voi mitata kulutusmittarilla. Mittarin voi lainata sähköyhtiöstä tai kirjastosta.

3. Näitä laitteita kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa päivittää: lattialämmitys, vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit, halogeeni- ja hehkulamput, vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet, viihde-elektroniikka sekä sähkökiuas.

Leskelän vinkit vedenkulutuksen vähentämiseen:

1. Lyhennä suihkussaoloaikaa tai vähennä suihkukertoja.

2. Remontin yhteydessä kannattaa harkita uusien vesikalusteiden hankkimista. Ne kuluttavat jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat vesikalusteet.

3. Hyödynnä sadeveden keräystä, esimerkiksi auton pesuun tai nurmikon ja istutusten kasteluun.

Lisäksi omaa päästökuormaa voi keventää hankkimalla päästötöntä sähköä tai kaukolämpöä. Aurinkopaneelit, sähköauto, lämmön talteenotto, lämpöpumput ja energianhallintajärjestelmät ovat ratkaisuja, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä.

Next article