Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Ilmanvaihtosuunnittelun tavoitteena aina onnistunut lopputulos
Ilmanvaihto

Ilmanvaihtosuunnittelun tavoitteena aina onnistunut lopputulos

ilmanvaihto
ilmanvaihto
Kaiken ilmanvaihtosuunnittelun tavoite on onnistunut lopputulos – muuten koko prosessin voi katsoa epäonnistuneeksi. Kuva: Getty Images

Vikke Niskanen on suunnittelujohtaja Granlundilla. Koulutukseltaan LVI-tekniikan Diplomi-insinööri ja vastaa monimuotoisten talorakennusprojektien talotekniikkasuunnittelusta. Granlund on Suomen LVI-liitto SuLVIn pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Niskanen on toiminut Helsingin seudun LVI-yhdistyksen aktiivijäsenenä toistakymmentä vuotta.

Ilmanvaihdon suunnittelu ja mitoitus ei ole irrallinen prosessi vaan osa rakennushanketta. Lopputulos riippuu ennakkosuunnittelun onnistumisesta.

Tarkka ennakkosuunnittelu ja mitoitus varmistavat valmiin kiinteistön toimivan ilmanvaihdon. Tarkoituksenmukainen ilmanvaihto on tärkeä paitsi oleskelumukavuuden myös talon rakenteiden kannalta. Granlundin suunnittelujohtaja Vikke Niskasen mukaan ilmanvaihdon suunnittelu ja mitoitus tehdään aina projektikohtaisesti. 

– Ensin kartoitetaan rakennusprojektin tavoitteet, jotta tiedetään, minkälaista taloa ollaan tekemässä ja mitä laatutasoa haetaan. Tämän jälkeen määritellään ohjeisiin ja suunnittelustandardeihin perustuva, teknisesti järkevä ja kustannustehokas kokonaisuus.

Tilan tunteminen tärkeää

Niskanen kertoo itse aina alussa tunnustelevansa kussakin projektissa pelin henkeä. On eri asia suunnitella ilmanvaihtoratkaisua kouluun tai kauppakeskukseen kuin vaikkapa ammattikeittiöön. 

– Tärkeintä on tunnistaa kunkin rakennusprojektin ja tilan jekku, ja sitten löytää siihen ratkaisu, jolla taataan hyvät sisäilmaolosuhteet.

Jokaiseen projektiin löydettävä oikea mitoitus

Tulevaisuudessa kiinteistöistä pyritään tekemään entistä energiatehokkaampia ja käyttäjäystävällisempiä. Toimiva ja tarkoituksenmukainen ilmanvaihtojärjestelmä on olennainen osa tätä kaikkea – ja samalla myös huomattava taloudellinen sijoitus. Kuhunkin hankkeeseen tulee siis löytää kustannustehokas ja järkevä toteutustapa.

– Ylimitoittaminen on yhtä huono juttu kuin alimitoittaminenkin, siitä vain harvoin jää kiinni. Jokaiseen hankkeeseen pitäisi siis löytää oikea mitoitus, jotta se saadaan teknisesti ja laadullisesti vietyä läpi, Niskanen sanoo.

Kaiken ilmanvaihtosuunnittelun tavoite on onnistunut lopputulos – muuten koko prosessin voi katsoa epäonnistuneeksi. Niskanen muistuttaa, että jos mitoitukseen ei projektin alussa käytetä tarpeeksi aikaa, näkyy se varmasti.

– Kokonaisuutta on aina hyvä tarkastella kiinteistön omistajan ja käyttäjien kanssa. Jos prosessi on jossakin kohtaa epäonnistunut, lopputulosta parannellaan jälkikäteen. Jos se ei ole mahdollista, otetaan ainakin oppia seuraavaan.

Next article