Taloyhtiön putkiremontin voi tehdä monella tavalla. Korjausrakentamisen asiantuntijan Kari Uusikukan mukaan se, kuinka mittava remontti tehdään, riippuu taloyhtiön putkiston iästä ja kylpyhuoneiden kunnosta.
Taloyhtiön linjasaneerauksella tarkoitetaan kerrostalon pystylinjoittain tehtävää remonttia. Siinä kaikki taloyhtiön päällekkäiset huoneistot remontoidaan samalla kertaa.
Osastopäällikkö Kari Uusikukan mukaan ns. perinteisessä putkiremontissa uusitaan taloyhtiön viemärit ja vesijohdot sekä märkätilat.
Astetta kevyempi vaihtoehto on uudistaa olemassa oleva viemäriputkisto pinnoittamalla tai sukittamalla. Tällöin vanhoja märkätiloja ei tarvitse purkaa.
– Jos kylpyhuoneet halutaan uudistaa pintoja myöten, silloin kannattaa valita koko putkiston uusiminen.
– Ennen 1990-luvun loppua rakennetuissa tai korjatuissa taloyhtiöissä vedeneristykset eivät vastaa tämän päivän vaatimuksia. Niihin suosittelen yleensä lähtökohtaisesti putkistojen uusimista. Kevyemmät vaihtoehdot eivät poista perusteellisen putkiremontin tarvetta – ne vain siirtävät sitä 5–10 vuotta eteenpäin, Uusikukka toteaa.
Hankesuunnittelu ensin
Ennen remonttitavan valintaa Uusikukka kehottaa taloyhtiöiden hallituksia teettämään kunnollisen selvityksen viemäreiden ja kylpyhuoneiden kunnosta.
– Vaihtoehtoja on useita: joko uusitaan kerralla kaikki vesijohdot ja viemärit tai sitten tehdään pienimuotoisempaa viemäriputkiston pintojen kunnostusta. Jos talo on rakennettu 1960-luvulla tai aiemmin, suuritöisempi putkiremontti on yleensä kaikin tavoin järkevin ratkaisu.
Uusikukan mukaan vakiomuotoisten lähiökerrostalojen kylpyhuoneremontteihin on tulossa myös aivan uudenlaisia ratkaisuja.
– Tarjolla on muun muassa jo valmiita hormielementtejä sekä tilaelementtejä, joiden avulla voidaan rakentaa vaikka uusi kylpyhuone vanhan sisälle purkamatta vanhoja pintarakenteita uusien alta pois. Tällainen tapa tulee tulevaisuudessa yleistymään, sillä se nopeuttaa putkiremontin kestoa.