Vesikatto on rakennuksen viides, ja samalla tärkein, julkisivu. Toimiva katto on perusedellytys terveelle rakennukselle. Mihin rakennuttajan tulisi kiinnittää huomiota, jotta vesikatto olisi pitkäikäinen?
1. Suunnittelu
Pelkän katon sijaan suunnitteluvaiheessa on kiinnitettävä huomio paitsi rakennuksen käyttötarkoitukseen, myös koko yläpohjarakenteen toimivuuteen. Kattoliitto on luokitellut yläpohjien höyrynsulkumateriaalit ja laatinut niille käyttöluokituksen, jossa rakennuksen käytön aiheuttama kosteuslisä ja yläpohjan rakenteet huomioiden saadaan valittua kuhunkin tarkoitukseen sopivin höyrynsulku. Valittu kattokaltevuus puolestaan vaikuttaa katemateriaalien valintaan. Suunnittelussa on lisäksi huomioitava erilaiset yksityiskohdat, kuten läpiviennit ja katon monimuotoisuus.
2. Materiaalit
Yleisimpiä katemateriaaleja Suomessa ovat teräs, (betoni)tiili ja erilaiset bitumikatteet. Saatavilla on myös esimerkiksi savitiiliä ja erilaisia kumi- tai muovikermejä (kuten PVC ja EPDM). Kaikille materiaaleille löytyy omat käyttökohteensa. Materiaalivalinnassa on noudatettava valmistajien ohjeita sallituista kattokaltevuuksista, yksityiskohtien toteuttamisesta ja mahdollisista yhteensopivista tuotteista. Pitkään markkinoilla olleilla valmistajilla on todennäköisesti koetellummat ratkaisut maamme vaativiin ilmasto-olosuhteisiin.
3. Urakointi
Hyvän kattourakoitsijan löytämiseksi kannattaa selvittää urakoitsijoiden taustat huolellisesti. Luotettava urakoitsija antaa mielellään lisätietoja takuusta, laatujärjestelmästä, sertifioinneista tai vastaavanlaisista referenssikohteista. Luotettava urakoitsija noudattaa työturvallisuusmääräyksiä ja työehtosopimusta, jolloin rakennuttajan ei tarvitse pelätä töiden keskeytymistä työsuojelutarkastuksessa ilmenneiden puutteiden, tapaturman tai vaikka saarron vuoksi.
+ 1 eli huolto
Hyvä katto ansaitsee säännöllisen huollon. Moni kattourakoitsija tekee huoltosopimuksia tai tarvittaessa yksittäisiä huoltokäyntejä. Katto tulisi huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Huollon laiminlyönti poistaa urakoitsijan takuuvelvoitteen ja lyhentää katon elinikää merkittävästi.
Kirjoittaja Mikko Ahtola on Kattoliitto Oy:n toimitusjohtaja.
Lisätietoja toimivien ja maamme olosuhteisiin sopivien kattojen suunnittelusta, materiaaleista, toteutuksesta ja huollosta saa Kattoliitto ry:n julkaisemasta Toimivat katot -kirjasta, joka on maksutta luettavissa osoitteessa www.kattoliitto.fi.