Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Mihin kiinteistö- ja rakennusalan tavoitteet riittävät?
Hiilineutraalius

Mihin kiinteistö- ja rakennusalan tavoitteet riittävät?

tavoitteet
tavoitteet
Lähes 60 prosenttia ammattiomisteisista sijoituskiinteistöistä on ottanut tavoitteekseen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 tai 2035 mennessä. Kuva: Getty Images

Lauri Tähtinen

Kehityspäällikkö, Green Building Council Finland

YK:n julkaisema Emission Gap Report 2022 näytti kuilun valtioiden lupaamien päästövähennysten ja 1,5 asteen tavoitteen välillä pienentyneen jälleen kerran. Kun lukemat osoittivat toissa vuonna 29 gigatonnin vajetta ja viime vuonna 25, on globaalisti kirittävä päästöjen vähennystarve nyt 20GtCo2e. Kuuma kysymys kuuluu, voidaanko tuo 20 gigatonnia kuroa umpeen yksityisen sektorin toimilla?

Kiinteistöt ja rakennusmateriaalit ovat varsin näkyvällä paikalla YK:n raportissa. Energiaremonttien moninkertaistaminen, teollisen tuotannon päästöjen pienentäminen ja vähähiilinen rakentaminen ovat vaikuttavimpia kehityskohteita.

Energiankäytön päästöt minimiin, vähähiilisille tuotteille hurja tarve

Green Building Council Finland ja KTI Kiinteistötieto Oy julkaisivat syyskuussa 2022 katsauksen hiilineutraaliin energiankäyttöön sitoutuneista, Suomessa toimivista kiinteistönomistajista.

Katsauksen mukaan lähes 60 prosenttia ammattiomisteisista sijoituskiinteistöistä on ottanut tavoitteekseen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 tai 2035 mennessä. Lukema on hyvä, mutta kaiken kaikkiaan olemassa olevien rakennusten energiatehokkuudessa on vielä paljon työtä tarjolla.

Myös yhä useampi rakennusliike tähtää kunnianhimoisiin päästövähennyksiin. Tuoteteollisuuden parissa on syntynyt tiiviissä tahdissa vähähiilisiä innovaatioita, mutta kysyntä ja tarve vähähiilisille ratkaisuille on vielä moninkertainen.

Tavoitteet eivät riitä, tarvitaan transformaatio

Kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, #BuildingLife, on lähestymässä ensimmäisen osansa päätösvaihetta. Tavoitteena oli nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi tavoitteeksi.

#BuildingLife -projektin myötä jo lähes 60 alan keskeistä toimijaa on ottanut tavoitteekseen hiilineutraalin rakennetun ympäristön 2035. Tämä on erinomainen alku, mutta tavoitteet yksinään eivät vähennä päästöjä kiloakaan.

Jotta tarpeen ja tarjonnan tai päästövähennysten ja tavoitteiden välinen kuilu kapenisi, on siirryttävä tavoitteista mitattavaan ja tulokselliseen toimintaan. Se tarkoittaa toimialan pysyvää muutosta, eli liiketoimintamallien transformaatiota, jossa ilmastokestävyys on yksi päätöksenteon keskeisistä kriteereistä.

Next article