Tulevaisuus tehdään tänään. Kiinteistönomistajat ovat vastuussa kaikissa ratkaisuissa tulevaisuuden asumisesta ja sen kehittämisestä. Ennakoiva on aina askeleen edellä.
Kiinteistön käyttötarkoitusta muutettaessa on viisasta pohtia sitä ihmisten luontaisen liikkumisen ja ajankäytön mukaan.
Minesecin toimitusjohtaja Pasi Nurmelan näkemys monikäyttöisestä kiinteistöstä luo myös taloudellista turvaa suhdanteiden muuttuessa. Korona ja energiakriisi ovat hyviä opettajia siinä, miten tilankäyttö voi hetkessä saada uusia kierroksia.
– Kiinteistönkäyttäjän rooli on moninainen. Kiinteistössä olevalla digitaalisella kalenterivaraus- ja kulunvalvontajärjestelmällä saadaan niin asuin- kuin toimistotilat erilaisten palveluiden piiriin, vaikkapa neuvotteluhuone illasta kokoustilaksi ulkopuolisille kokoustajille. Näin saadaan turvallisuudesta tinkimättä tuottavia ja käyttäjäystävällisiä tiloja, toimitusjohtaja Pasi Nurmela Mineseciltä kertoo.
Kiinnostavat korttelit
Kiinteistönomistajat kun ottavat digitaalisuuden osaksi kiinteistökehittämistä, rakennetaan asukkaiden kaupunkeja.
Yhteistyö taloyhtiöiden ja muiden kiinteistönomistajien kanssa poikii ideoita Pop-up -myymälöistä, ja livetapahtumat lisäävät kivijalkaliikkeiden asiakasmääriä ja elävöittävät katukuvaa. Kiinnostava ympäristö yllättää iloisesti.
– Ratkaisuna vaikkapa digitaaliset ajanvarausjärjestelmät eri liikkeille siten, että asiakas varaisi kampaaja-ajan sen mukaan, miten hänelle itselle sopi, vaikka sunnuntaina, jos vain kampaajayrittäjä ottaa silloin vastaan, Pasi Nurmela avaa.
Automatisoimalla asukkaille helposti varattavia tai ostettavia palveluita edistetään yhteisöllisyyttä. Yhteiskäyttötavarat tai -sähköautot ovat ratkaisuja, joilla säädellään myös kulutusta, kun kaikkea ei tarvitse omistaa. Ihmiset eivät välttämättä tarvitse lisää tavaraa, mutta ehkä yhteisöllisyyttä. Yksinäisyys tappaa. Turvaa tuodaan ihmislähtöisillä yhteyksillä, ei seinillä. Suurin este digitaalisten palveluiden laajentamiselle on Nurmelan mukaan ajattelun kapeus ja näköalattomuus.
Tuottavat kiinteistöt
Julkishallinnon kiinteistökannassa säästöjä on saatu Sodankylän kunnan liikuntapalveluiden yksikön ulko- ja sisäliikuntatilojen varausjärjestelmällä. Yhteensovitettuna kalenterivarauksesta asukas varaa ja maksaa kuntosalikortin vuodeksi, ja saa kännykkäänsä koodin, jolla hän voi tilojen aukioloaikana käyttää kuntosalia itselleen sopivana aikana.
– Sodankylässä säästöt olivat jo alkuvuodesta plussalla, vaikka järjestelmä on ostettu palveluna avaimet käteen -periaatteella. Keskimäärin investoinnin tuotto on noin 15-prosenttia riippuen kiinteistömallista, Pasi Nurmela laskee.
Taloyhtiöillä tuloja saadaan vuokraamalla asukkaille turvallisesti automaatiolla kerhotilat, saunavuorot ja pyykkituvat ja maksu hoidetaan suoraan taloyhtiön tilille. Vuokrattaessa tiloja tai palveluita asukkailta edullisemmat voidaan periä ja ulkopuolisilta henkilöiltä korkeammat vuokrat.
Palveluiden varaajille käyttö on turvallista. Tilojen käyttäjistä jää aina tieto ja tilojen mahdolliset väärinkäyttäjät saadaan selville.
Kustannusten noustessa jokaisessa taloyhtiössä pohditaan säästötoimia. Perinteisen kiinteistöautomaation rinnalle voidaan tuoda myös tuottavia tiloja, Nurmela iloitsee.
Automatisoidut järjestelmät skaalautuvat vaativimpiinkin toimintaympäristöihin, kuten teollisuuteen. EU-saavutettavuus direktiivillä teknologia ei sulje pois myös manuaalista käyttöä.