Skip to main content
Etusivu » Korjausrakentaminen » Monikäyttöiset kiinteistöt
Sponsoroitu

Vastuulliset rakentajat ymmärtävät kiinteistön yli 100-vuotisen elinkaaren. Korjausrakentamisessa tulevaisuuden kestävät valinnat tehdään suunnittelijan pöydällä.

Korjausrakentamisen yhteydessä kiinteistön käyttötarkoituksen monipuolinen arviointi tuo käyttäjille valinnanvapautta, kiinteistönomistajille tuloja ja se aktivoi myös asuinympäristöä.

– Kiinteistökehittämisessä ihminen ja toiminnot ovat keskeisimmät kuin seinät, joiden sisällä toiminta tapahtuu. Turvallinen ja tuottava kiinteistö ohjaa ja opastaa digitaalisesti käyttäjää: voit mennä kuntosalille oman aikataulusi mukaan tai varata kokoontumistilat pariksi tunniksi, vaikka yöllä, toimitusjohtaja Pasi Nurmela Mineseciltä kertoo.

Käyttötarkoituksen valinnat ja muunneltavuus kiinteistön elinkaaren aikana mahdollistaa tilojen monipuolisen käytön. Nurmelan mukaan suurin este kiinteistöjen monimuotoisuudelle ja ihmisten keskinäiselle vuorovaikutukselle on ymmärtämättömyys ihmisten tavassa asua, elää ja liikkua. Korttelien vetovoima tulee siellä olevista palveluista ja ihmisistä. Palveluita edistetään digitaalisilla käyttäjille helpoilla mobiiliratkaisuilla, kuten kalenterivarauksella ja kulkuoikeuksien määrittelyllä käytön ajaksi.

Ajattelun muuttaminen

Perinteiset rakentamisen muutokset ovat lähinnä kiinteistöautomaatiossa: kulutuksen seurannassa, avaintenhallinnassa ja energiaratkaisuiden seurannassa.

Muunneltava asuminen vaatii uutta silmäilyä rakennettuun ympäristöön ja siinä elävistä ihmisistä ja infrasta. Ketä ja mitä asuinalue tai kiinteistö palvelee? Korjausrakentaminen mahdollistaa kiinteistön monimuotoisen käytön ajasta riippumatta, kuten päiväkäytön jälkeen ilta- tai yökäytön vaikkapa kohtaamispaikkana-, juhla- ja majoitustilana.

Kiinteistön erityyppinen ja eriaikainen käyttö lisää kiinteistön turvallisuutta, koska kiinteistössä on jatkuvasti positiivista pöhinää ja elämää. 

– Tilojen muunneltavuus tuo tuloja, elävöittää kiinteistön tai kaupunginosan elämää. Kiinnostavassa, turvallisesti yllättävässä ympäristössä on ilo olla, Nurmela listaa.

Turvalliseksi eri aikaisen liikkumisen tilassa tekee kulunvalvonta, jolla ohjataan tiloissa liikkujan aluetta. Tilanvarausjärjestelmästä kokoukseen tai tapaamiseen ennakkoon maksetut tarjoilut paikalliselta yrittäjältä muuttaa jo kahvilankin toimitustapoja. Maksu kätevästi varausjärjestelmästä myyjälle suoraviivaistaa kauppaa ja toimitusta.

Yhteinen vastuu

Nurmelan mukaan vastuu kiinteistöjen ja asuinympäristön elävöittämiseen on yhteiskunnalla, kaupungin kaavoittajilla, kiinteistönomistajilla ja taloyhtiöillä.

Lainsäädäntöä järkiperäistämällä tiloista saadaan monikäyttöisempiä ja tilanteen mukaan muunneltavia. Kiinteistöjen omistajien ymmärrys pitkäaikaisesta vuokralaisajattelusta enemmän tilan tilapäiskäyttöön ja muunneltavuuteen, ohjaa alueen elinvoimaisuuteen. Vastaavasti taloyhtiöissä muutos tuottavista tiloista laajemmin on tilankäytön uudelleenarviointia. Kustannuksia syntyy käyttöasteeltaan vähäisestäkin tilasta. Asumisenkustannusten noustessa lisätulot ovat tervetulleita.

Elinympäristöä muokataan asukkaiden tarpeilla. Tulevaisuus kun on toisenlainen: yhteiskäyttö lisääntyy jakamistaloudella ja yhteisöllisyydellä niin asumisessa kuin liiketoiminnoissa. Tulos näkyy ympäristön elinvoimaisuutena. Nurmelan mukaan se on toimiva yhteisö.

Next article