Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustusta remontteihin, joilla yli 65-vuotiaiden ja vammaisten kodeista tehdään esteettömämpiä.
– Remontin pitää kohdistua hakijan omistamaan asuntoon tai kotiin, johon hakijalla on pitkäaikainen korjaus- ja kunnossapitovastuu, ylitarkastaja Elli Heikkinen kertoo.
Korjauksia voivat olla esimerkiksi oviaukkojen leventäminen, korkeiden kynnysten poistaminen, pesutilojen esteettömyyskorjaus tai korotetun wc-istuimen hankinta. Avustus ei ole tarkoitettu peruskorjaamiseen eikä energiaremontteihin.
– Omakotitaloissa, joissa peseytymistila on kellarissa, voi avustusta saada kylpyhuoneen rakentamiseksi asuinkerrokseen tapauskohtaisesti. Voimme myöntää tukea myös lämmitysjärjestelmän vaihdokseen, jos klapien kantaminen käy liian raskaaksi ja tilalle asennettaisiin esimerkiksi vesi-ilmalämpöpumppu, Heikkinen esittelee.
Älä aloita remonttia ilman avustuspäätöstä tai aloituslupaa
ARA tarkistaa hakijoiden tulot ja varallisuuden, koska avustus on tarkoitettu vähävaraisille*. Vähäisenä varallisuutena pidetään kahdelta ensimmäiseltä kotitalouden jäseneltä noin 20 000 euroa henkilöä kohti ja seuraavilta noin 10 000 euroa henkilöltä.
– Korjattavaa kotia ei lasketa mukaan varallisuuteen, mutta esimerkiksi metsä, osakkeet ja kesämökki lasketaan. Varallisuuden arvosta vähennetään korjauskulut, Heikkinen sanoo.
– Avustusta tulee hakea ennen korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä. Jos remontti on kiireellinen ja se täytyy aloittaa ennen avustuspäätöstä, ARAsta voi hakea aloituslupaa. Pääsääntöisesti täytyy odottaa avustuspäätöstä ja aloittaa korjaukset vasta sen tultua.
Jos avustus on myönnetty niin korjauskulut pitää maksaa ensin itse. Toteutuneista ja hyväksytyistä kustannuksista ARA maksaa takaisin yleensä puolet, korjausavustuslain mukaisesta erityisestä syystä mahdollisesti 70 prosenttia, Heikkinen kertoo.
*Bruttotuloraja: Yhden hengen talous 2 000 €/kk. Kahden hengen talous 3 400 €/kk.
Voisitko sinä saada korjausavustusta?
• Soita numeroon 029 525 0818, jossa avustuskäsittelijämme vastaavat kysymyksiisi tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9–11.
• Jos et halua hakea avustusta verkossa, saat tilattua paperisen hakulomakkeen puhelinpalvelusta.
• Ilmaista korjausneuvontaa saa myös Vanhustyön keskusliitosta, numerosta 09 350 860 13.
• ARA avustaa myös jälkiasennushissien asentamista ja esteettömyystoimenpiteitä taloyhtiöissä.