Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Parasta energiaa on säästetty energia – rakennusten elinkaarenaikaisiin päästöihin on mahdollista vaikuttaa merkittävästi eristämällä
Sponsoroitu

Suomi on osana Euroopan unionia sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen. Ilmastolain tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä, ja tämän tavoitteen edistäminen on huomioitu myös hallituksen ensi vuoden talousarvioesityksessä.

Hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi tarvitaan monenlaisia toimia eri aloilla, ja on hyvä, että aiheesta keskustellaan. Tarvitaan kuitenkin myös tekoja. Sekä talousnäkökulmasta että tavoiteltavien tulosten kannalta resursseja kannattaa kohdentaa etenkin niihin toimiin, joiden vaikuttavuus on suurin. Erityisen suuri potentiaali liittyy rakennettuun ympäristöön, sillä rakennukset vastaavat noin 40 prosenttia kaikesta energiankulutuksestamme.

Asumisen energiankulutuksen merkitys on suuri

Rakennusten energiatehokkuuden osalta keskeisessä roolissa on laadukas eristäminen. Hyvin eristetystä rakennuksesta ei lämpö pääse karkaamaan, jolloin lämmitykseen ja viilennykseen kuluu vähemmän energiaa. On siis mahdollista säästää energiakustannuksia ja pienentää päästöjä joka ikinen päivä. Hyödyt vain kasvavat rakennuksen käyttövuosien myötä. Kun katsotaan rakennuksen koko elinkaaren aikaisia päästöjä, asumisvaiheen energiankulutuksen merkitys voi olla todella suuri.

Rakentamisessa myös materiaalivalinnoilla on merkitystä. On tärkeää, että rakennukset suunnitellaan kestämään aikaa, sillä rakennettaessa ja purettaessa syntyy aina uusia päästöjä. PAROC-kivivillaeristeet eivät vaadi huoltotoimenpiteitä ja niiden viitteellinen suunniteltu käyttöikä vastaa rakennuksen viitteellistä suunniteltua käyttöikää, joka on vähintään 50 vuotta*.

Kivivillaeristeet vastaavat koviinkin vaatimuksiin

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat sään ääri-ilmiöt lisäävät materiaaleihin kohdistuvia kestävyysvaatimuksia. Kivivillaeristeet on nimensä mukaisesti valmistettu kivestä, mikä tekee niistä kestäviä ja soveltuvia monenlaisiin rakennuksiin ja olosuhteisiin. Kivivilla on materiaalina paitsi energiatehokas myös palonkestävä, ja se säilyttää kuivuutensa ja suorituskykynsä jopa korkeassa ilmankosteudessa (RH 98 %)**.

Tuotteiden ympäristövaikutukset voidaan laskea luotettavasti

Eri rakennustuotteiden ympäristövaikutusten luotettava vertailu on mahdollista eurooppalaiseen standardiin perustuvalla EPD-laskennalla (Environmental Product Declaration). Siinä eritellään yksittäisen tuotteen ympäristövaikutukset tarkasti koko elinkaaren ajalta. Parocin verkkosivuilta löytyy PAROC CO2-laskuri, jolla voi laskea GPW-arvot Parocin eri paksuisille rakennuseristeille. Tämä helpottaa suunnittelijan työtä.

Lähteet:
* Lisätietoja tuotekohtaisissa DoP-dokumenteissa, jotka löytyvät tuotesivuilta: https://www.paroc.com/fi-fi/products
** Lisätietoja kivivillan ominaisuuksista sivulla: https://www.paroc.com/fi-fi/why-stonewool 

Vaikuta rakennuksen elinkaaripäästöihin eristämällä!

Next article