Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Ranskalaisessa KVR:ssä taloyhtiö päättää putkiremontin neliöhinnan
Sponsoroitu

Marko Lohtander

linjasaneerauksiin erikoistunut projektipäällikkö, Eerika Consulting Oy

Jaakko Hartikainen

toimitusjohtaja, Remonttipartio Oy

Ranskalainen KVR-urakka eli käänteinen urakan kilpailutus on Suomessa toistaiseksi harvinaisempi kuin tavallinen KVR-urakka, mutta siinä on etunsa sekä taloyhtiön että urakoitsijan kannalta.  

Ranskalaisessa KVR:ssä taloyhtiö päättää hankesuunnitelmaa tehdessään, paljonko se on valmis maksamaan putkiremontista per neliö. Tämä onkin ranskalaisen KVR:n suurin etu.

– Toinen etu on sama kuin tavallisessa KVR:ssä, että urakoitsijoiden tietotaito ja kustannustehokkuus saadaan mukaan heti alusta, kertoo linjasaneerauksiin erikoistunut projektipäällikkö Marko Lohtander Eerika Consultingilta.

Tarjouspyynnössä taloyhtiö kertoo, mitä kaikkia töitä se haluaisi teettää samalla kertaa ja urakoitsijat kilpailevat laatutasolla ja sillä, mitä he sisällyttävät urakkatarjoukseen.

Urakoitsijalle ranskalainen KVR antaa mahdollisuuden käyttää ammattitaitoaan monipuolisesti.

– KVR-urakoissa vastuu suunnitelmien toteutuskelpoisuudesta on urakoitsijalla ja ne on toteutettava sovitulla hinnalla, Remonttipartion toimitusjohtaja Jaakko Hartikainen sanoo.

Neliöhintaa ei kannata polkea liian alas 

– Yleisimmin taloyhtiöt toivovat, että putkiremontin lisäksi uusittaisiin saunaosasto ja maalattaisiin porraskäytävät, mutta usein esteeksi nousee se, ettei pankki myönnä riittävästi lainaa, Lohtander sanoo.

Isännöitsijän kannattaakin selvittää pankin mielipide jo ennen hankesuunnitelman aloitusta.  

– Kun lainapäätös on tiedossa etukäteen, taloyhtiöltä säästyy rahaa suunnitteluvaiheessa, Lohtander vinkkaa.  

Toiveiden ja rahan ristivedossa neliöhintaa ei kuitenkaan kannata painaa liian alas, vaikka se houkuttelisikin.  

– Ammattilaisten työ ja osaaminen maksaa. On oltava realisti ja muistettava, että urakoitsijat voivat olla tarjoamatta urakkaa, jos hinta on liian alhainen, Lohtander korostaa.  

Millaisen putkiremontin saa 700 euron neliöhinnalla?

Asunto Oy Rajamännyn kolmikerroksisessa kiinteistössä on kolme porrasta ja asuntoja yhteensä 27. Asunnot ovat pääosin yksiöitä ja kaksioita, mutta mukana on yli sadan neliön asuntoja.

Taloyhtiön hallitus kilpailutti putkiremontin ranskalaisena KVR-urakkana ja määritteli neliöhinnaksi 700 euroa. Tavoitteena oli teettää ”perinteinen” putkiremontti, jossa kaikki kylpyhuoneet, putket, sähköjohdot ja tietoliikenneverkko uusittaisiin.

Testaa, mitä putkiremontti maksaisi teille

Next article