Rakentamisen teollistaminen vaatii liiketoimintamallien uudistamista ja digitalisaatiota, joka tehostaa suunnittelutiedon, materiaalien ja työn virtausta. Erityisesti puurakentamisessa ohjelmistot automatisoivat monimutkaisia työvaiheita ja tiedonkulkua.
Suomen rakennusalalle kehitteillä oleva Building 2030 -hanke pyrkii tehostamaan rakentamisen suunnittelua hyödyntämällä kansainvälisiä vertailuja ja teknologiaa. Esivalmistetut osat ovat keskeinen teollistamisen painopiste.
Suomalaisen ohjelmistotalo Vertex Systemsin tuotepäällikkö Jukka Haho korostaa, että rakentamisen tuottavuus riippuu usein prosessin omistajasta.
– Prosessin omistajalla on avaimet vaikuttaa kokonaisuuteen. Nykyisin hankkeet toteutetaan usein yksittäisinä projekteina, joissa tekijät ja toimintatavat vaihtuvat liikaa. Toistuvuuden ja teollistamisen lisääminen voisi tuoda merkittäviä parannuksia.
Vertexin markkinointijohtaja Pekka Moilanen nostaa esiin alihankintaketjujen haasteet: tiedonkulun ja yhteistyön tiivistäminen ovat avain tehokkuuteen ja laatuun.
– Suunnitelmat on yhdistettävä ja tarkistettava etukäteen virheiden välttämiseksi työmaalla.
Digitaalinen kaksonen nopeuttaa suunnittelua ja parantaa laatua
Digitaalinen kaksonen viittaa rakennuksen digitaaliseen malliin, joka mahdollistaa suunnittelun optimoinnin ja virheiden minimoinnin jo ennen rakentamista.
– Virtuaalimallit mahdollistavat tarkkuuden ja vähentävät virheitä, kun esimerkiksi läpiviennit ja rakenteet voidaan tarkistaa etukäteen. Se parantaa laatua ja vähentää kustannuksia, Haho sanoo.
Virtuaalimallien avulla myös loppukäyttäjät voivat osallistua projektiin. Niiden avulla voidaan esimerkiksi havainnollistaa ja tarkistaa, miltä tila näyttää ennen rakentamista.
– Ohjelmisto voi automatisoida rutiininomaisia työvaiheita, esimerkiksi päivittää kaikki rakennuspiirustukset, jos vaikka ikkunan paikkaa muutetaan. Tämä poistaa huomattavasti manuaalista käsityötä ja vähentää virheiden riskiä merkittävästi, Moilanen lisää.
Vertexin ohjelmistot on kehitetty yhteistyössä puurakentajien kanssa. Ne nopeuttavat suunnittelua ja varmistavat laadun, tarjoten paikallisen innovaation ratkaisuja globaalin rakennusteollisuuden haasteisiin.
Kiinnostuitko digitaalisen kaksosen mahdollisuuksista rakennusalalla?