Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Kestävä rakentaminen ja kotimainen työ kulkevat käsi kädessä
Sponsoroitu

Kun puhutaan kestävästä rakentamisesta, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Materiaalien fyysinen kestävyys, pitkä elinkaari ja mahdollisimman pieni hiilijalanjälki ovat tuttuja mittareita, mutta tärkeitä ovat myös yritysten arvot, toimintatavat sekä laatu, johon voi luottaa.

Ympäristön kannalta kestävä rakentaminen lähtee suunnittelusta, jossa huomioidaan niin kokonaisuus kuin yksityiskohdat. Eri rakennustuotteiden ympäristövaikutusten luotettava vertailu on mahdollista eurooppalaiseen standardiin perustuvalla EPD-laskennalla, joka erittelee yksittäisen tuotteen ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta. Parocin verkkosivuilta löytyy uusimpiin EPD-dokumentteihin perustuva PAROC CO2-laskuri, joka helpottaa suunnittelijoiden ja rakennuttajien työtä laskemalla nopeasti eri paksuisten PAROC-rakennuseristeiden GWP*-arvon. (*Global Warming Potential)

Energiatehokkaita rakennuksia materiaaleista, jotka kestävät aikaa

Myös rakennustuotteiden fyysinen kestävyys on tärkeää. Koska sekä rakentaminen että purkaminen tuottavat päästöjä, on huolehdittava siitä, ettei tehtyä työtä tarvitse olla lähivuosina tekemässä uudelleen. Kun työn jälki ja materiaalit kestävät aikaa, säästetään ympäristön ohella rahaa ja resursseja. PAROC-tuotteiden viitteellinen suunniteltu käyttöikä vastaa rakennuksen viitteellistä suunniteltua käyttöikää, joka on vähintään 50 vuotta.

Koko rakennuksen elinkaaren aikaisia päästöjä tarkasteltaessa asumisvaiheen energiankulutuksen merkitys korostuu. Suunnittelemalla energiatehokkaita rakennuksia voidaan rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeen vaikuttaa merkittävästi. Tässä eristeillä on keskeinen rooli: hyvin eristetty rakennus mahdollisesti kuluttaa vähemmän energiaa, ja hyödyt voivat kasvaa käyttövuosien myötä. 

Paraisilla on valmistettu kivivillaa jo 60 vuotta 

Materiaalien ominaisuuksien ja elinkaariajattelun ohella huomiota ansaitsevat myös rakennusmateriaaleja valmistavat yritykset. Kestävyyttä on sekin, että markkinoilla on yrityksiä, jotka ovat tuttuja vuosikymmenten ajalta ja joiden arvoihin, toimintatapoihin ja laatuun voi luottaa. Parhaimmillaan kestävä rakentaminen ja kotimainen työ kulkevatkin käsi kädessä. 

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävällä Owens Corning Parocin Paraisten tehtaalla tehdään joka päivä töitä kestävän kehityksen eteen – tuotteiden laatu ja henkilöstön hyvinvointi edellä. Nykyään kaikki Paraisilla valmistuva kivivilla tuotetaan uusiutuvalla sähköllä toimivalla sähkösulatuslinjalla, mikä on pienentänyt tuotteiden hiilijalanjälkeä merkittävästi. Paraisilla sijaitsee myös OC Parocin Center of Excellence -niminen tutkimus- ja kehitysosasto, jossa keskitytään kivivillan jatkuvaan tuote- ja prosessikehitykseen. Tavoitteena on löytää keinoja pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä, kierrättää ja käyttää uudelleen jätettä, vähentää pakkausmateriaaleja sekä täyttää asiakkaiden toiveet ja huomioida ympäristönäkökulmat entistä paremmin.

Tutustu energiatehokkaisiin materiaalivalintoihin

Next article