Hissien korjausvelka kasvaa ja arvioiden mukaan yli puolet Suomen hisseistä on peruskorjauksen tarpeessa. Keski-ikä Suomen noin 60 000 hissillä on yli 30 vuotta.
– Hissien uusimiselle voi olla useitakin perusteltuja syitä, mutta keskeisimpiä ovat vanhan hissin kasvaneet korjauskulut ja turvallisuus, lisäksi hissien uusiminen lisää asumismukavuutta ja viihtyisyyttä, hisseistä saadaan esteettömiä. Tämä nostaa kiinteistön arvoa samalla kun energiankulutus pienenee, KONE Hissit Oy:n modernisointiliiketoiminnan johtaja Pasi Paukkonen sanoo.
Hissin uusiminen tehdään aina kuilukohtaisesti. Nykyiseen hissikuiluun voidaan useassa tapauksessa asentaa automaattiovellinen, nopeampi ja kantavuudeltaan isompi hissi ilman massiivisia rakennustöitä. Uusi tekniikka mahdollistaa ennakoivan kunnossapidon ja älykkään huollon, joka omalta osaltaan lisää hissin turvallisuutta ja säästää kunnossapitokuluja.
– Vanhoissa hisseissä hissikorin valot palavat aina. Vaihtamalla led-tekniikkaan ja hyödyntämällä valojen automaattisammutusta kun hissiä ei käytetä, saadaan merkittäviä energiansäästöjä. Vaihteettomat, öljyttömät koneistot ja taajuusmuuttajat tekevät hissin ajamisesta taloudellisempaa, lupaa Paukkonen.
Uusi hissi on turvallinen
Hissin uusimisella saadaan nykyaikainen teknologia myös vanhoihin kiinteistöihin. Korin ovettomuus ja pysähtymistarkkuus ovat keskeisiä turvallisuusriskejä vanhoissa hisseissä, jotka hissin uusimisella saadaan kuntoon.
– Hissin uusiminen on usein taloudellisesti ja teknisesti järkevämpää kuin modernisointi. Mutta selvitämme aina yhdessä asiakkaan kanssa mikä ratkaisu soveltuu parhaiten, haetaanko ratkaisua seuraavaksi kolmeksikymmeneksi vuodeksi vai uusitaanko vain akuutteja osakokonaisuuksia? Osittaisessa modernisoinnissa ei voida vaihtaa isompaa hissikoria tai lisätä nopeutta, sillä kantavuuslaskenta on tehty vanhalle hissille, myös automaattiovien asentaminen vaatii räätälöintiä. Modernisointi on kompromissi, mutta sillä parannetaan käytettävyyttä ja pidennetään hissin elinkaarta vaihdettujen komponenttien osalta uuden hissin rakentamista odottaessa, Paukkonen toteaa.
– Nykyaikaiset hissit ovat erittäin turvallisia, mutta kaikki hissit eivät ole nykyaikaisia. Hyvin hoidettu, uusittu tai modernisoitu hissi parantaa kiinteistön turvallisuutta, muistuttaa Paukkonen vielä lopuksi.