Uusi rakentamislaki näyttää suunnan, mutta yritykset voivat tehdä enemmän.
Vuoden 2025 alussa voimaan tullut rakentamislaki ohjaa rakentamaan vähähiilisesti, huomioiden rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät ilmastohaitat ja -hyödyt. Uuden lain nojalla annettavat, nyt valmistelussa olevat asetukset rakennuksen ilmastoselvityksestä, rakennustuoteluettelosta ja hiilijalanjäljen raja-arvoista edesauttavat rakennusten vähähiilisyyden luotettavaa ja yhdenmukaista arviointia. Yrityksille uusi lainsäädäntö tuo uudenlaisia velvoitteita. Yhteiset säännöt tuovat toivottavasti myös selkeyttä ja helpottavat eri ratkaisujen vaikutusten vertailua.
Ilmastotyön edistäminen rakennusalan toimijoiden keskuudessa
Rakentamisen ilmastovaikutuksia pyritään hillitsemään lainsäädännön keinoin, mutta omaehtoinen ilmastotyö rakennusalalla on myös tärkeää. Yritysten tulisi kehittää toimintaansa kestävämpään suuntaan, huomioiden tuotteiden ominaisuudet, valmistusprosessit ja kiertotalouden mahdollisuudet. OC Parocilla kaikkiin näihin osa-alueisiin panostetaan johdonmukaisesti. Owens Corning on asettanut useita tavoitteita vuoteen 2030 mennessä kuten esimerkiksi: vähennämme scope 1 – ja scope 2 -luokan* päästöjä 50 prosenttia vuoden 2018 lähtötasoon verrattuna ja vähennämme muovin käyttöä 30 prosenttia. Parhaillaan käynnissä on vaiheittain toteutettava pakkausuudistus. Ruotsissa pehmeät yleiseristeet on tammikuusta lähtien pakattu kierrätettävään muoviin.
Eristäminen on ilmastoteko
Eristäminen on ilmastoteko, sillä suurin osa rakennuksen päästöistä syntyy lämmityksestä ja jäähdytyksestä. Riittävä lämmöneristys laadukkailla materiaaleilla, kuten PAROC-kivivillalla, vähentää näitä päästöjä ja parantaa energiatehokkuutta. Uudisrakentamisessa energiatehokkuus on jo hyvällä mallilla, mutta vanhoissa rakennuksissa on parannettavaa. Korjausrakentaminen kannattaa, sillä lisäeristämisen kustannukset on mahdollista kompensoida säästöillä lämmitys- ja viilennyskustannuksissa. Parasta energiaa on säästetty energia.
Muuttuvat sääolot asettavat rakennusmateriaaleille kovempia vaatimuksia
Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat vaihtelevat sääolot ovat jo todellisuutta monissa paikoissa ja niihin on sopeuduttava. Lämpenevä sää lisää rakennusten kuormitusta: leudot, kosteat talvet ja erilaiset sään ääri-ilmiöt asettavat rakennusmateriaaleille yhä kovempia vaatimuksia. Materiaalien kosteudenkestävyys on avainasemassa energiatehokkuuden ohella. PAROC-kivivilla on kosteusominaisuuksiltaan yksi parhaimmista lämmöneristemateriaaleista. Kosteudenkestävyys yhdessä muiden kivivillan hyvien ominaisuuksien kanssa tekee siitä hyvin moniin rakennuskohteisiin sopivan eristemateriaalin.
* Scope 1 -luokkaan sisältyy suorat päästöt yrityksen omista toiminnoista. Scope 2 -luokkaan sisältyy epäsuorat päästöt ostetun energian tuotannosta.

Lue lisää kestävämmistä rakennusmateriaaleista