Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Älykäs valaistus säästää energiaa
Sponsoroitu

Haminalaisessa Aseman koulussa panostettiin valaistuksen ekologisuuteen.

– Koulun käytävillä valot paloivat 15 tuntia päivässä 250 päivänä vuodessa. Uudella valonohjauksella polttotunnit vähenivät puoleen. Vaihtamalla energiatehokkaisiin valaisimiin sekä ohjaamalla yleisten tilojen valaistusta säästämme vuodessa sähköenergiaa 21 megawattituntia, josta laskettu hiilidioksidipäästöjen väheneminen on 1869 kiloa, eli yli viisi prosenttia kiinteistön vuosittaisista kokonaispäästöistä, kertoo Haminan kaupungin sähkötyönjohtaja Tommi Saarainen.

Asennus sujui nopeasti oman henkilöstön voimin, reilut sata valaisinta asennettiin alle viikossa. Uusia johdotuksia ei tarvittu, päinvastoin, turhia johtoja voitiin poistaa.

– Kun vaihdoimme valaisimet, käytävillä olikin liikaa valoa. Vaikka olimme korvanneet kaksi rinnakkaista 18 watin pienloistelamppua yhdellä Multilume Re:Thinkillä, jouduimme himmentämään valaistusta. Yksi valaisin riittää tuottamaan tasaisen valon. Vanhat valaisimet myös työllistivät paljon, jouduimme vaihtamaan vuosittain lampunpitimiä ja lamppuja. Nyt säästämme sähkön lisäksi työaikaa, Saarainen jatkaa.

Muuntojoustava dynaaminen valaistuksenohjaus

– Fagerhult oli tuttu ja tunnettu brändi valaisimien osalta, mutta otimme Aseman koulun testikohteeksi siitä, millaista on itse ohjelmoida valaistuksenohjausjärjestelmää. Valojen säätäminen oli todella helppoa ihan kylmiltään. Ei muuta kuin kännykkä käteen ja ohjelmoimaan, sanoo Saarainen.

Organic Response -valonohjaus perustuu valaisimiin integroituihin tunnistimiin ja hajautettuun älyyn. Energiatehokas valonohjausjärjestelmä sammuttaa valot, kun ketään ei ole paikalla. Valaistusta voidaan räätälöidä muokkaamalla valaistustasoja ja -aikoja tai ohjelmoimalla erilaisia valaistustilanteita ja -alueita älypuhelimen sovelluksen avulla.

Tulevaisuudessa valaistuksenohjaus voidaan helposti yhdistää Organic Response -portaaliin, jonka kautta voidaan muun muassa hallinnoida valaisimia, tarkastella käyttöasteita tai integroida valaistuksenohjaus muihin talotekniikan järjestelmiin.

Ekologisuus sisäänrakennettuna valaistukseen

– Rakennuksen kokonaishiilijalanjäljestä valaistuksen osuus on arviolta 5 prosenttia kun mukaan lasketaan rakentaminen, materiaalit, tuotanto, kuljetus, purku ja käytönaikaiset ympäristövaikutukset. Valitsemalla kestäviä ja energiatehokkaita helposti kierrätettäviä tuotteita, voidaan hiilijalanjälkeä pienentää merkittävästi, toteaa Fagerhultin valaistusasiantuntija Tom Schneider.

Multilume Re:Thinkin suunnittelussa on panostettu jätteen minimoimiseen, valaisimen toimituksessa ei käytetä lainkaan muovia. Asennuksessa irrotetaan vain suojapahvi valoaukon kohdalta ja toimitetaan pahvi kartonkikeräykseen.

– Meillä valaistusratkaisujen lähtökohtana on aina ihminen. Koulumaailmassa laadukas valaistus on erityisen tärkeää. Multilume Re:Think valaisimet täyttävät niin koulu- ja toimistoympäristöjen kuin yleisten tilojenkin vaatimukset, Fagerhultin aluemyyntipäällikkö Sami Liukkonen sanoo.

Laadukas ja häikäisemätön valaistus on myös energiatehokas ja ekologinen

73 % valaistuksen hiilijalanjäljestä syntyy normaalisti käytön aikana. Älykäs Organic Response -valonohjaus säästää energiaa.
Kevyt Multilume Re:Think säästää energiaa myös kuljetuksessa ja se on täysin kierrätettävä, siinä ei ole liimattuja osia.
26 % hiilijalanjäljestä aiheutuu valmistusmateriaaleista. Korvaamalla valaisinrungon metalli monikerroksisella sellukartongilla rungon ilmastovaikutus pienenee 81 %.

Älykäs ja langaton

Organic Response Plug & Play – valonohjausjärjestelmä

Innovatiivinen

Multilume Re:Think -valaisin

Next article