Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Ehjänä purkaminen vaatii laajaa ammattitaitoa
Sponsoroitu

Ehjänä purkaminen tuo aikatauluhaasteita, koska se kestää huomattavasti kauemmin kun perinteinen rikotus.

Sparalilla on uusi ja alansa kärkeä oleva kalusto, joka nopeuttaa työskentelyä.

– On suuri ero työajassa, rikkooko kaiken kasalle vai ottaako osat yksitellen ja lajitellen irti. Päinvastainen rakentaminen on vaikeampaa kuin uuden rakentamien, koska purettaessa ei välttämättä ole esimerkiksi nostopisteitä, toimitusjohtaja Mikael Sparf kuvailee.

Purkajat eivät useinkaan saa käyttöönsä rakentamisen aikaisia suunnitelmia.

– Purkusuunnittelu vaatii laajaa insinööritaitoa, jotta uusiokäyttöön sopivat osat saa ehjänä talteen. Lajittelemme kierrätettävät materiaalit aina oikeisiin jakeisiin ja ehjänä puretut osat myymme markkinahintaan huutokaupat.com -palvelussa, Sparf kertoo.

Tehokas pölynhallinta minimoi haitat taajamissa

Purkamisessa työjärjestys ja työskentelytavat ovat tärkeitä pölynhallintakeinoja.

– Taajamissa teemme työmaille vesisumuttimilla sumuseiniä. Niissä hyvin hieno sumu sitoo pölypartikkelit, jolloin ne tippuvat maahan, Sparf kuvailee.

Sisätiloissa tiimi käyttää ionisointilaitteita pölyävien työvaiheiden aikana.

– Esimerkiksi kerrostalot ja ostoskeskukset ovat yleensä käytössä samaan aikaan kun niissä tehdään purkuja ja saneerauksia. Tiloja ei voi silloin alipaineistaa, joten käytämme ionisointia, jonka avulla hiukkaset tippuvat ilmasta alas. Näin pöly ei häiritse tilojen käyttäjiä, Sparf kertoo.

Ihannetilanteessa uusiomateriaalit olisivat osa uusien rakennusten suunnittelua

Tällä hetkellä purkamisen sivuvirtojen hyödyntäminen ei ole yhä tehokasta kuin teollisuudessa ja purkumassojen hyödyntämiseen ajaa vain jätevero. Kiertotalouden mahdollisuuksia ei siis osata käyttää, mikä vaikeuttaa rakentamisen päästövähennystavoitteiden toteutumista.

Purkua suunnitellessa Sparalin tiimi katsoo, mitä otetaan ehjänä irti ja etsii niille asiakkaita.

– Betonimurskeen kierto voi jo olla aitoa, mutta sen myynti vaatii aikaa. Parasta olisi, kun tontilla purettu betoni käytettäisiin samassa paikassa uuden rakennuksen tarpeisiin. Ei ole järkevää ajella kymmenien kilometrien kumipyörärallia, Sparf sanoo.

Betonimurske on 7–8 kertaa halvempaa kuin kalliomurske, mutta suunnittelijat ehdottavat sitä asiakkailleen hyvin harvoin.

– Kalliomurskepohja maksaa esimerkiksi 200 000 euroa ja betonimurskepohja 30 000 euroa. Asiakkaat soittavat meille, koska hintaero on näin valtava. Kun meiltä hankkii betonimurskeen, syntyy yleensä tarve muuttaa rakennussuunnitelmia. Autamme siinä tietenkin, Sparf kertoo.

Sparal hoitaa laaduntarkkailun ja testaamisen asiakkaan puolesta

Betonimurskeen ohella asiakkaat ostavat eniten kokonaisia hallirunkoja ja elementtirakennuksia. Mutta myös esimerkiksi nosto-ovet, ikkunat, keittiöt ja rakennuselektroniikka menevät kaupaksi.

Monilla uusiomateriaalien käyttöön liittyy huolta sääntelystä ja viranomaisten laatuvaatimuksista.

– Meille laaduntarkkailutestit ja -laboratoriot ovat arkipäivää. Se on pieni homma, jonka teemme mielellämme asiakkaiden puolesta. Uusiomateriaalien käyttö on oikeasti helppoa ja asiakkaan tarvitsee tietää vain oman projektinsa tarpeet, Sparf hymyilee.

Täältä näet kuvia työmailtamme: Instagram: @sparal_oy, Facebook: @sparaloy

Sparal suorittaa luotettavasti isot ja pienet urakat

• Kiinteistöjen purut ehjinä osina sekä materiaalien kierrätys
• Pölyttömät purut niin ulkona kuin sisätiloissakin
• Myös murskauspalvelu, timanttiporaus/-sahaus ja asbestipurut
• 100 % suomalainen perheyritys, joka palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Onko sinulla purkukohde, jonka haluat kierrättää?

Next article