Jouni Lautiainen
viestintä- ja asiakkuusjohtaja, Lemkem Oy
Energiatehokkuuden parantaminen on yrityksille helposti saavutettavissa oleva keino säästää kustannuksissa. Esimerkiksi valaistus on usein piilokulu, joka syö kiinteistön energiatehokkuutta ja kasvattaa käyttökustannuksia. Nykyaikainen LED-tekniikka ei vain vähennä energiankulutusta, hiilijalanjälkeä ja sähkölaskua, vaan parantaa myös työtehokkuutta sekä tilojen turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
AVIA Real Estate Oy teki toimistokohteissaan massiivisen valaistusuudistuksen.
– Toimistotalo Avia Fleetin valaistusremontissa päivitimme satoja valonlähteitä nykyaikaiseen LED-tekniikkaan, jolloin saavutettiin merkittävä energiansäästö eli noin 510.000 kWh vuodessa, kertoo Lemkem Oy:n viestintä- ja asiakkuusjohtaja Jouni Lautiainen.
EU patistaa kohti aurinkovoimaa
Vuoden 2026 loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmät on asennettava kaikkiin julkisiin uudiskohteisiin, ja olemassa oleviin julkisiin rakennuksiin vaatimukset tulevat voimaan pinta-alan mukaan asteittain vuodesta 2027 alkaen. Yli 500 m²:n ei-asuinrakennuksiin järjestelmä on asennettava peruskorjauksen tai energiaremontin yhteydessä vuoden 2027 loppuun mennessä, ja yli 250 m²:n uudiskohteisiin jo vuoden 2026 loppuun mennessä.
Aurinkosähköjärjestelmien määrän räjähdysmäisesti kasvaneen kysynnän taustalla ovat sekä paneelien halpeneminen että positiiviset kokemukset järjestelmien toimivuudesta Pohjolassa.
Lemkem suunnitteli ja asensi 75 vuotta Jalas®-turvajalkineita valmistaneen Ejendals Jokipiin tehtaan tuotantolinjoille 1300 400 watin aurinkopaneelia. 521,6 KWp voimala tuottaa yli 20 prosenttia tehtaan koko vuoden sähköntarpeesta eli yli 420 megawattituntia. Suuren aurinkovoimalan ansiosta Jalas®-jalkineet ja Tegera®-käsineet tuotetaan valoisina kuukausina puhtaalla aurinkosähköllä.
– Voimala pudottaa tehtaan hiilipäästöjä toistasataa tonnia ja auttaa uusien yritysvastuudirektiivien vaatimusten saavuttamisessa, Lautiainen toteaa.
EPBD:n täyttäminen edellyttää ripeitä toimenpiteitä
Rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen ja päästöjen vähentämiseen keskittyvä EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) -direktiivi asettaa tiukat tavoitteet kiinteistöille.
– Asuinkiinteistöjen primäärienergiankulutusta on vähennettävä 16 prosenttia vuoteen 2030 ja 22 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Muiden kuin asuinkiinteistöjen energiankulutusta on leikattava yli 25 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Energiamuodosta toiseen vaihtaminen ei riitä, vaan liikekiinteistöjen on oikeasti leikattava energiankulutuksestaan neljännes 10 vuoden aikana, painottaa Lautiainen.
– Suomessa kiinteistökanta on jo lähtökohtaisesti energiatehokasta, onneksi energiatehokkuuden parantamiseen on monia keinoja valaistuksen uusimisesta aurinkovoimaan ja kiinteistöakkuihin, älykkäistä sähkökattiloista lämmöntalteenottoon ja maalämpöön. 40 prosenttia kaikista päästöistä syntyy kiinteistöistä, joten niiden energiankulutuksen vähentäminen on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää kustannuksissa. Tärkeintä on toimia nyt – vuosi 2030 on jo aivan nurkan takana. Suomen hallituksen tulisi viestiä avoimesti miten suuret uudistukset kiinteistönomistajia odottavat, eikä jättää tätä seuraavan hallituksen harteille, koska peliaikaa on vähän, Lautiainen summaa.