Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Käyttäjäystävällisyyttä ja kustannussäästöjä – Kiinteistöjä johdetaan nyt datalla
Sponsoroitu

Kiinteistöjen kasvava älykkyys auttaa huomioimaan käyttäjien tarpeita ja optimoimaan olosuhteita. Esineiden internet (IoT) tuo mahdollisuuden reagoida proaktiivisesti.

– Asumismukavuuteen liittyy lisääntynyt vuorovaikutus ympäristön kanssa. Muutos kiihtyy sitä mukaa, kun ympäristön älykkyys lisääntyy: anturien hinta laskee ja ympäristöstä kerättävän datan määrä kasvaa. Ihminen on yksi datan lähteistä, toteaa Wapice Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Uusissa rakennuksissa säädetään jo taloautomaatiota mittausdatan perusteella, mutta myös vanhoihin kiinteistöihin pystytään tuomaan älykkäitä antureita ja uusia ohjausjärjestelmiä.

 – Optimoimalla rakennuksen käyttöastetta säästetään merkittävästi energiaa lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja valaistuksessa. Käyttöasteen määrittelemisessä on mahdollista käyttää erilaisia ratkaisuja, kuten olemassaolevia tilavaraus- tai valaistuksenohjausjärjestelmiä. Tietoa voidaan myös rikastaa hyödyntämällä esimerkiksi konenäköratkaisuja. Ympäristö reagoi ihmisen tekemiseen ja ihminen pystyy säätämään järjestelmiä. Tietoa rikastetaan vuorovaikutteisella datalla, kertoo Wapice Oy:n älykkäiden kaupunkiratkaisujen tuotepäällikkö Jari Kuusisto.

Nykyaikainen ja vuorovaikutukseen ympäristön kanssa suunniteltu kiinteistö voi hyödyntää samanlaisia IoT-järjestelmiä kuin teollisuus tai älykaupungit. Kiinteistöissä on jo paljon erilaisia mittareita, mutta vuorovaikutuksessa anturointi on avainasemassa. Kameratekniikalla korvataan tarvittaessa iso osa antureista. Kuvan lisäksi analysoidaan liike, erikoistilanteet, lämpötila, täyttöaste tai jopa rakennuksissa olevat ihmiset. Toki tietoturva ja tietosuojalaki huomioiden.

– Ostoskeskuksissa käytössä ovat tekoälypohjaiset konenäkötekniikat ja -ratkaisut, jotta kauppakeskus saa tarkkaa tietoa missä ihmiset liikkuvat. Liiketilan vuokra ja mainospaikan hinta saatetaan määritellä tilan houkuttelevuuden perusteella, eli sen mukaan kuinka paljon ohi kulkee ihmisiä. Kävijävirtoja voidaan käyttää myös aukioloaikojen suunnitteluun, jos huomataan, että ihmisiä käy ovella kääntymässä, kun liike on suljettu. Datan hyödyntäminen on helppoa liittää kiinteistön palvelupakettiin tai käyttää tiedolla johtamista henkilöstön vuorosuunnitteluun. Älykaupungissa on esimerkiksi jalkapallo-ottelun päättyessä mahdollista muuttaa liikennevalojen ohjausta, jotta poistuminen stadionilta olisi joustavaa, Kuusisto kertoo.

IoT-TICKET® yhdistää datavirrat samaan ympäristöön, jossa niistä voidaan edelleen jalostaa erilaisia palveluja

Wapicen IoT-TICKET® on alun perin rakennettu teollisuuden tarpeisiin. Myös kiinteistöjen hallinnassa on tarvetta samantyyppiselle teknologialle, jonka avulla tuotantokelpoisia ratkaisuja tehdään nopeasti ja ketterästi skaalautuvalla alustalla.

– Tekoälystä tulee moniulotteinen talonmies, oppiva järjestelmä pääsee kiinni reaaliaikaisesti sellaiseenkin mittausdataan, jota ihminen ei näe. Esimerkiksi voidaan ennakoida sähkönkulutusta ihmisten sähkönkäyttöprofiilin mukaisesti. Kun tiedetään millainen lähiaikojen sää on ja millaisia ihmisiä alueella asuu, tekoäly voi päättää ostetaanko pörssisähköä vai käynnistetäänkö kallis turbiini. Pinnan alla tapahtuu monipuolista kehitystä, kiinteistön toiminta paranee samalla kun sen hiilijalanjälki pienenee, Tuominen kuvailee.

Ideasta sovellukseksi minuuteissa

Vältä kallista ohjelmisto­kehitystä ja tuo sovelluksien luominen kaikkien saataville.

IoT-TICKET® on kokonaisvaltainen esineiden internetin työkalupaketti, joka

• hyödyntää big data -analytiikkaa sekä erittäin helppokäyttöisiä työkaluja.
• tarjoaa kaiken drag & drop -käyttöliittymätyökalusta plug & play -logiikkaan, edge computing -tekniikoihin ja skaalautuvaan yritysjohtamiseen.
• mahdollistaa web-, mobiili-, pilvi- ja raportointisovellusten luomisen muutamassa minuutissa.

Next article