Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Reaaliaikainen data auttaa parantamaan sisäilmaa ja tehostamaan energiankäyttöä
Sponsoroitu

Rakennusalan digitalisaation keskeisimpiä ajureita ovat energiatehokkuuden ja sisäilman laadun parantaminen. Yhä suurempi osa kiinteistöjen operatiivisista tehtävistä voidaan hoitaa automaation avulla.

IoT-teknologia, älykkäät sensorit ja reaaliaikainen data mahdollistavat sekä olosuhteiden että energiatehokkuuden optimoinnin, mikä tuo huomattavia säästöjä, pidentää kiinteistöjen käyttöikää ja parantaa elinympäristön terveellisyyttä.

– Euroopan komission arvion mukaan huono sisäilma aiheuttaa vuosittain 82 miljardin euron kustannukset terveydenhuollossa ja menetettyinä työpäivinä. Suomessa remontoidaan satoja kiinteistöjä sisäilmaongelmien kuten homeen, formaldehydin ja kosteusvaurioiden takia. Analytiikan avulla voidaan havaita poikkeamat terveydelle haitallisissa raja-arvoissa tai tunnistaa esimerkiksi kosteuden kertymisestä johtuvat riskit ennen kuin ne kehittyvät vakavammiksi vaurioiksi. Tämä on tärkeää vanhenevan rakennuskannan ja kansanterveyden haasteiden kanssa kamppailevalle yhteiskunnalle, Elisan liiketoimintapäällikkö Jale Naskali huomauttaa.

– Reaaliaikaisen datan avulla voidaan ennakoida kunnossapitotarpeita, esimerkiksi vaihtaa kriittisten kohteiden suodattimet ennen kuin sisäilmaan pääsee pölyä. Tieto mahdollistaa proaktiivisen toiminnan, kun järjestelmä antaa asiakkaalle ohjaavaa tietoa, toteaa toimitusjohtaja Jarkko Sistonen, Airyn Technologies Oy:stä.

Elisan ja Airynin IoT-palvelu vauhdittaa kiinteistöjen digiloikkaa

Airynin ja Elisan NB-IoT:ta ja 5G-yhteyksiä hyödyntävät ratkaisut tukevat skaalautuvien sensoriverkostojen tehokasta hallintaa.

– Elisan IoT-ratkaisu on keskeinen osa Airynin IAQ-laitteiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Laitteet voidaan sijoittaa vapaasti eri kohteisiin, sillä tiedonsiirto perustuu Elisan kattavaan mobiiliverkkoon. Tämä lisää toimintavarmuutta verrattuna esimerkiksi LoRa-verkossa toimiviin laitteisiin. Lisäksi IoT-ratkaisu mahdollistaa skaalautuvan toteutuksen, jossa useita laitteita voidaan hallita helposti yhden alustan kautta. Softapäivitykset sujuvat vaivattomasti verkon yli, mikä osaltaan vähentää tarpeettomia asennus- ja huoltokäyntejä, Sistonen kertoo.

Lämpötilan ja kosteuden mittaus sekä dataperusteinen ohjaus sopivat asuin- ja liikekiinteistöjen lisäksi myös julkisiin tiloihin ja teollisuuteen. Palveluun voidaan lisätä myös esimerkiksi haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) ja hiilidioksidin seuranta.

Airynin laitteet valmistetaan Suomessa, ja kaikki kerätty data säilytetään Suomessa sijaitsevilla omilla palvelimilla. Sensorien keräämää tietoa voidaan hyödyntää monin eri tavoin riippuen kohderyhmästä. Ammattimainen kiinteistönomistaja voi valvomalla sisäilmaolosuhteita Airyn Technologiesin seurantajärjestelmässä turvata omaisuutensa arvon, kun taas taloyhtiö voi optimoida energiankulutustaan antureiden tuottaman datan avulla. Helppokäyttöinen käyttöliittymä tekee jokaisesta sisäilma-asiantuntijan.

– Järjestelmän korkeasta laadusta kertoo se, että sitä käytetään muun muassa sairaalaympäristöissä, jopa leikkaussaleissa, Naskali vahvistaa.

Älykkäät järjestelmät

• vähentävät merkittävästi kiinteistön energiakustannuksia
• mahdollistavat ennakoivan huollon ja kunnossapidon
• ja takaavat terveellisen elinympäristön sisäilman laadun jatkuvalla valvonnalla ja hallinnalla.

Lue lisää IoT-datan hyödyntämisestä

Apuna yritysten ja yrittäjien arjessa!

Lue lisää IoT-datan hyödyntämisestä

Gapless indoor air quality monitoring service for professionals

Next article