Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Sisäilman laatu kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan
Sisäilma

Sisäilman laatu kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan

– Kun ilmanvaihto toimii hyvin, rakennus- materiaalien ja irtaimiston päästöt sekä ihmisistä syntyvät hajut poistuvat sisäilmasta, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola muistuttaa. Kuva: Oma arkisto

Ilmanvaihdon ongelmiin kannattaa puuttua työpaikoilla nopeasti. Huolellisesti hoidetulla ilmanvaihdolla voidaan välttyä monilta harmeilta.

– Ilmanvaihdon avulla sisäilmasta poistetaan epäpuhtauksia ja tuodaan raitista ilmaa ihmisten hengitettäväksi. Tällä on suuri merkitys, sillä me olemme 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, kertoo Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.

Koronapandemia on hänen mukaansa nostanut kiinteistöjen sisäilman merkityksen uudella tavalla esiin, onhan tauti ilmavälitteinen ja viruksen määrä sisäilmassa vaikuttaa tartuntariskiin. Mutta mistä voi tietää, että ilmanvaihto toimii hyvin?

– Ensimmäinen mittari on oma nenä. Kun ilmanvaihto toimii hyvin, rakennusmateriaalien ja irtaimiston päästöt sekä ihmisistä syntyvät hajut poistuvat sisäilmasta. Toki hajuaisti on hyvin yksilöllinen ja nenä myös tottuu hajuihin nopeasti.

Ilmanvaihdon toimintaa tulisi tarkastella laajemmin vähintään 3–5 vuoden välein.

Ilmanvaihdon tilaa voi tarkkailla myös kokeilemalla itse ilman tulo- ja poistoventtiilistä, onko ilmanvaihtokanavassa puhallusta tai imua. Jokaisessa huoneessa pitäisi olla vähintään yksi venttiili.

– Mittaamalla pystytään tarkemmin määrittämään ilmanvaihdon riittävyys. Hiilidioksidipitoisuus on hyvä indikaattori siihen, miten ilma huoneessa vaihtuu. Jos se on korkeintaan 1000–1200 ppm, ilmanvaihto toimii kohtalaisesti, sanoo Ahola.

Oikein ajoitetut huollot

Julkisten tilojen ja työpaikkojen ilmanvaihdon perushuolto tulisi tehdä säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa suodatinvaihtojen yhteydessä.

– Ilmanvaihdon toimintaa tulisi tarkastella laajemmin vähintään 3–5 vuoden välein. Voisi olla hyödyllistä, jos tällaisen tarkastuksen tekisi ulkopuolinen taho, joka havainnoi asioita eri tavalla. Jos ilmanvaihdossa ilmenee ongelmia, niihin pitää toki reagoida heti, kun niitä ilmenee.

Ahola rohkaisee kiinteistönomistajia ennakointiin ilmanvaihtojärjestelmien huollossa.

– Jos ilmanvaihdon ongelmiin työpaikoilla ei puututa ajoissa, ne aiheuttavat helposti epäilyä vakavammasta ongelmasta. Nykyisin puhutaan niin paljon homeongelmista, että ihmiset epäilevät helposti kosteusvaurioita, vaikka sellaisesta ei olisi kyse. Puutteellinen ilmanvaihto voi kuitenkin aiheuttaa ihmisille päänsärkyä ja muita oireita, joten monelta harmilta säästyy pitämällä kiinteistöjen ilmanvaihdosta huolta.

Ensi syksynä ilmestyy ympäristöministeriön hankkeessa tuotettu opas kiinteistöjen ilmanvaihdon katsastuksesta. Se on tehty kuntien käyttöön, mutta sopii myös muille julkisten tilojen omistajille.

Next article