Skip to main content
Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Unohdetaan pienet pintaraapaisut – kunnolla korjattu kannattaa!
Sponsoroitu

Korjausremontit ovat ajankohtainen aihe monelle taloyhtiölle: Suomessa on paljon käytössä olevaa, vanhempaa rakennuskantaa, jossa rakennuksen ulkoseinien ja kattojen energiatehokkuuteen liittyvät puutteet nakertavat asumisviihtyisyyttä ja tulevat kalliiksi. Etenkin kylmien talvikuukausien ja korkeiden energianhintojen aikana hukattu energia tuntuu kukkarossa, ja kesähelteillä kuluja puolestaan synnyttää viilennyksen tarve.

Korjausrakentamisen kustannukset ja energiaremontin rahoitus mietityttävät monissa taloyhtiöissä, vaikka tarve julkisivuremontille hyvin tiedostettaisiin. Houkutuksena voi olla säästöjen toivossa mennä sieltä, missä aita on matalin. Kun rakennuksen julkisivu alkaa repsottaa niin kunnon remontin sijaan parannuksia saatetaan hakea pienellä pintakorjauksella esimerkiksi maalaamalla julkisivu. Korjaus maksaa, mutta todellisia säästöjä näin ei kuitenkaan synny eikä rakennuksen energiatehokkuus parane. Kannattavampaa on uusia koko julkisivu energiatehokkaaksi ja nykyajan vaatimuksiin vastaavaksi. 

Energiatehokkaampi julkisivu tuo vuosittaista säästöä

Pintapuolisen ja perusteellisen julkisivuremontin välinen hintaero on olematon. Miksi siis parantaa ulkoseinän eristyskykyä vain puolella, kun suunnilleen samanhintaisella remontilla voi saada uudisrakennuksen tasoisen, energiatehokkaamman julkisivun? Vuositasolla hyvin eristetty julkisivu tuottaa merkittävät säästöt lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa. Esimerkiksi vanhoissa betonielementtirakenteisissa 1970-luvun kerrostaloissa julkisivun energiatehokkuusremontilla voi vähentää ulkoseinien lämpöhäviöitä jopa 65%. Noin 1000 m2 julkisivussa tämä tarkoittaa 0,20 €/kWh energianhinnalla n. 9000 euron vuosittaista säästöä. 

Minimoi lämpöhäviöt 

Rakennusten energiankulutuksen pienentämisessä tärkeintä on lämmitysenergian tarpeen ja ennen kaikkea hukkaan menevän lämmitysenergian minimointi. Siihen ehdottomasti tehokkain keino on hyvä lämmöneristys. Hyvin lämmöneristetyn rakennuksen energiasäästöjä ja omavaraisuutta voidaan vielä parantaa esimerkiksi aurinkopaneeleita asentamalla tai hyödyntämällä maalämpöä. 

Julkisivukorjauksen kannattavuuden avain on laadukas lämmöneristäminen, jonka avulla voidaan minimoida lämpöhäviöt. Ulkopuolisessa lisälämmöneristämisessä eristeiden tulee olla kosteus- ja paloteknisesti toimivia. Kivivillaeristeet ovat ominaisuuksiensa vuoksi erittäin hyvä vaihtoehto julkisivujen lisälämmöneristämiseen, sillä ne sopivat rakennuksen koosta riippumatta käytettäväksi eri runkomateriaalien kanssa ja ovat helppoja asentaa.

Julkisivuremonttia suunniteltaessa kannattaa tutustua huolella erilaisiin vaihtoehtoihin ja laskea välittömien kustannusten lisäksi, millaisia säästöjä ne tuovat pitkällä aikavälillä. Pintapuolinen remontti harvoin antaa parhaan vastineen käytetyille rahoille. Jos kerran korjataan, korjataan siis kunnolla!

Lue lisää energiatehokkaista ratkaisuista

Next article