Ira Tenhunen
kehityspäällikkö, Isännöintiliiton digikehitys, Isännöintiliitto
Vuosikymmenen suurimpia muutosvoimia lienee ilmastonmuutos ja digitalisaatio. Asumiseen liittyvää keskustelua ja päätöksentekoa määrittävät vahvasti hiilineutraaliustavoitteet sekä energiatehokkuus.
Teknologia sulautuu kaikkeen mahdolliseen. Siten on hyvin loogista, että teknologiaa hyödynnetään kasvavassa määrin juuri hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi. Teknologialla ja älykkäällä automaatiolla pyritään vaikuttamaan esimerkiksi asumisen helppouteen, energiatehokkuuteen, kustannuksiin ja turvallisuuteen. Yhä useammin ensisijaisena tarkoituksena on energiatehokkuuden parantaminen.
Teknologia kestävän kehityksen työkaluna
Nykykodeissa voidaan hallinnoida valaistusta ja lämmitystä etänä tai täysin automaattisesti. Jo nyt on mahdollista tasoittaa käyttämämme sähköä sellaisiin hetkiin, joissa käyttöä on vähemmän tai kustannus on pienempi. Myös lämmitystä ja ilmanvaihtoa voidaan optimoida siten, että energiaa säästyy. Älykkäässä kodissa voi olla myös erilaisia vedenkulutuksen seurantajärjestelmiä ja vuotovahteja, jotka havaitsevat poikkeuksellista vedenkulutusta tai kosteutta.
Uutta teknologiaa on ehkä luontevampaa suunnitella uudiskohteeseen, mutta uusien ratkaisujen miettiminen on järkevää kaikkien taloyhtiöiden kohdalla. Korjaushankkeiden yhteydessä selvitetään yhä useammin energiatehokkuuden parantamista ja teknologian hyödyntämistä. Taloyhtiön pitkän aikavälin suunnittelussa kannattaakin ottaa huomioon, mitä tulevaisuudelta halutaan.
Turvaa älysi
Teknologia vaatii toimiakseen datayhteyksiä – ja kun puhutaan datayhteyksistä, tulisi puhua myös tieto- ja kyberturvallisuudesta. Liian usein tilanne on se, että laite kytketään verkkoon kiinnittämättä sen kummempaa huomiota tietoturvaan tai suojaustoimenpiteisiin.
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan suomalaisista verkoista löytyy runsaasti suojaamattomia laitteita. Suojaamaton laite voi olla houkutteleva kohde: yhden laitteen tietoturva vaikuttaa myös muiden laitteiden tietoturvaan.
Tavoitteena sujuva käyttökokemus
Lopputuloksen kannalta on olennaista, että uudet ratkaisut sulautuvat osaksi arkeamme. Palvelut jäävät käyttämättä, jos niiden tarkoitus on epäselvä tai käyttöliittymä sekava. Suuri merkitys on myös tiedon liikkuvuudella ja prosesseilla. Kuinka eri datalähteet yhdistetään? Kuka hyödyntää dataa? Kuka hallinnoi kokonaisuutta, esimerkiksi taloyhtiössä?
Teknologia ja data näyttäytyvät erilaisina käyttäjälle kuin palvelun tarjoajalle. Esimerkiksi isännöitsijälle tai asukkaalle on tärkeää, että tieto löytyy hyvin jäsenneltynä yhdestä paikasta. Markkinoilla näkyy jo paljon oivallisia ratkaisuja, joten seuraava askel voisi olla niiden kokoaminen mahdollisimman helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi käyttäjälle.