Viime aikoina taloyhtiöissä on keskusteltu vesimittareita koskevista uusista säännöksistä. Mittarit on pitänyt asentaa uusiin tai uusittaviin kohteisiin jo muutaman vuoden ajan, mutta 25.10.2020 eteenpäin niiden on pitänyt olla myös etäluettavia.
Mittarilukemankin pitää olla niin luotettava, että sitä voidaan käyttää laskutuksen perustana. Tilannetta on ehkä päivitelty ja pidetty vähän holhoavana. Kun sitä miettii osana laajempaa toimenpidekokonaisuutta, joka tähtää energiankulutuksen pienentämiseen, se alkaakin tuntua järkevältä. Sivumennen, viime vuodenvaihteesta lähtien on asetettu vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille.
Vesimittareihin perustuvassa laskutuksessa kustannukset pyritään kohdistamaan sinne, missä kulutuskin tapahtuu. Tämän arvioidaan vähentävän turhaa vedenkulusta, sillä ihmiset alkavat tarkkailla omaa kulutustaan pitääkseen laskunsa aisoissa. Vettä Suomessa riittää, mutta lämpimän käyttöveden osuus rakennusten energiankulutuksessa on merkittävä ja juuri siinä nähdään säästöpotentiaali. Nyt tämä raha valuu sananmukaisesti viemäriin. Taloyhtiöissä asia saa varmasti kannatusta myös oikeudenmukaisuuden nimissä. Kukapa meistä olisi innokas maksamaan naapurien suihkussa viettämästä ajasta, jos itse on jo valmis muuttamaan tapojaan.
Vesimittareiden asennus osa laajempaa kokonaisuutta
Vesimittareiden asentaminen saattaa tuntua työläältä ja varsin kalliilta operaatiolta. Sellainen se olisikin yksittäisenä toimena. Siihen ei onneksi ole tarvetta, sillä mittarit on asennettava vasta rakennuslupaa vaativan korjauksen yhteydessä. Tämä tarkoittaa käytännössä linjasaneerausta eli putkiremonttia. Se tulee eteen jokaisessa kiinteistössä jollain aikajänteellä. Putkiston uusimisen yhteydessä mittareiden asennuksen tuoma lisäkustannus on hyvin maltillinen ja etäluennan kehittyessä laitteiden hinnatkin varmasti vielä laskevat. Tässä pitää myös muistaa, että mittarit on uusittava aika ajoin, jotta niiden lukemaan voidaan luottaa.
Taloyhtiön päällimmäisenä tarkoituksena ei ole säästöjen tavoittelu tai kulutuksen jatkuva pienentäminen. Taloyhtiön olemassaolon tarkoituksena on terveellisen sekä turvallisen asuin- ja elinympäristön ylläpitäminen. Nämä asiat eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois, päinvastoin. Kiinteistön ylläpitoa voi – ja kannattaa – tehdä ympäristöä vähiten kuormittavilla ratkaisuilla suunnitelmallisesti, jolloin kustannukset pysyvät kohtuullisina. Se olisi jopa ihan hyvä juttu ja maailmakin pelastuisi siinä samalla. Etäluettavat vesimittarit ovat tässä työssä helppokäyttöinen ja tehokas työkalu. Siis ihan hyvä kaveri.
Artikkelin kirjoittaja Juha-Ville Mäkinen toimii erityisasiantuntijana LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:llä.
Toimitus: Artikkelia on muokattu 19.10.2021.