Skip to main content
Etusivu » Korjausrakentaminen » Ilmanvaihdon ja lämmityksen synkronointi säästää energiaa
Ilmanvaihto

Ilmanvaihdon ja lämmityksen synkronointi säästää energiaa

Jos kosteutta jää väärään paikkaan tai suojaamattomiin kanaviin kertyy pölyä, se vaikuttaa heikentävästi sisäilmastoon. Kuva: Getty Images

Samuli Könkö

toiminnanjohtaja, Suomen LVI-liitto, SuLVI ry

Hyvä sisäilmasto tehdään toimivilla järjestelmillä.

– Erityisesti korjausrakentamisessa on huomioitava pöly ja kosteus sekä niiltä suojautuminen. Jos kosteutta jää väärään paikkaan tai suojaamattomiin kanaviin kertyy pölyä, se vaikuttaa heikentävästi sisäilmastoon. Syyttävä sormi kääntyy helposti ilmavaihtoon, vaikka vika johtuisikin jostain muusta. Hyvien sisäilmasto-olosuhteiden luomiseksi kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa ja toimittava yhteen, painottaa Suomen LVI-liitto SuLVI ry:n toiminnanjohtaja Samuli Könkö.

Rakennushankkeita suunniteltaessa riittävien lähtötietojen saamisessa on usein haasteita.

– Mutta haasteellisin asia on realistisen aikataulun tekeminen, jossa huomioidaan myös yllätykset. Mututuntumaan ei kannata luottaa, Könkö huomauttaa.


Data palvelee myös käyttäjää

Rakennusautomaatio kerää paljon tietoa talotekniikan järjestelmistä. Trendiseurannasta saadaan reaaliaikaista tietoa järjestelmästä ja etävalvonta mahdollistaa ammattitaitoisen datan tulkinnan ja nopean reagoinnin poikkeaviin arvoihin tai hälytyksiin.

– Kiinteistöstä saatavan käytönaikaisen datan hyödyntäminen ja tiedolla johtaminen vähentävät vaistonvaraisia tulkintoja. Ennen tiedon saatavuus päätöksentekijöille oli hitaampaa, kun tietoja kirjattiin ruutuvihkoon. Nyt kulutus- ja käyttötietoja on saatavilla reaaliaikaisesti. Datan hyödyntäminen lisääntyykin sitä mukaan kun vanhoja järjestelmiä saneerataan, sanoo Könkö.

Toimiva ilmanvaihto on keskeinen osa kiinteistön energiatehokkuutta. Järjestelmät ovat puhtaita, suodattimet vaihdettu tarpeen, ei kalenterin mukaan ja ilmamäärät ovat hallinnassa. Eli tuodaan ja viedään vain sen verran ilmaa kuin on suunniteltu.

– Vain kunnossa oleva, oikein säädetty ilmanvaihtojärjestelmä takaa sen, että energiankulutus on optimoitu. Toimitetaan oikea määrä oikean lämpöistä ilmaa oikeisiin paikkoihin. Käyttäjä saa hyvää sisäilmaa ilman vedon tunnetta. Kun ilmanvaihto ja lämmitys toimivat yhdessä, vältetään merkittävästi turhaa kulutusta, Könkö summaa.

Next article