Skip to main content
Etusivu » Korjausrakentaminen » Korkojen kehityksellä selvä vaikutus kiinteistörakentamiseen ja rahoitukseen
Korjausrakentaminen

Korkojen kehityksellä selvä vaikutus kiinteistörakentamiseen ja rahoitukseen

Taloyhtiöiden olisi tärkeää tarkastella pidemmän aikavälin rahoitusriskejä ja tehdä päätöksiä mahdollisiin korkojen nousuihin varautumisesta, Jukka Kero muistuttaa. Kuva: Katri Lehtola / Keksi

Markkinakorkojen lasku tuo helpotusta korjaushankkeiden rahoituskustannuksiin, mutta taloustilanteen epävarmuus voi silti hidastaa hankkeiden käynnistymistä.

Rahoitusmarkkinoilla tapahtuvat muutokset – erityisesti korkotason kehitys – vaikuttavat merkittävästi kiinteistösijoittamiseen ja -rakentamiseen lähiaikoina. Markkinakorkojen lasku on tällä hetkellä keskeinen tekijä korjaushankkeiden rahoituskustannusten vähenemisessä. Suomen Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo suotuisten olosuhteiden voivan kääntää korjaushankkeiden määrän kasvuun.

– Pankit voivat hyödyntää laskenutta korkotasoa muistuttaakseen asiakkaitaan rahoitusmahdollisuuksista, mikä voi helpottaa rahoituksen saatavuutta.

Asuinrakennusten uudistuotanto on seisahtuneessa vaiheessa, ja erityisesti kasvavissa kaupungeissa on runsaasti myymätöntä kantaa. Vapaan markkinan asuntorakentaminen lähtee Keron mukaan todennäköisesti kasvuun vasta vuonna 2026.

– Muussa rakentamisessa, kuten energiassa ja infrassa, on vilkkaampaa. Tämä on myönteinen signaali suunnittelijoille ja rakentajille.

Korjaushankkeiden käynnistämistä voivat osaltaan hidastaa taloustilanteen epävarmuus ja ostovoiman heikentyminen.

– Vuosikymmenen alun kustannus- ja hintapiikki on sulanut hitaasti, mikä heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden valmiuksia rahoittaa suuria korjauksia, Kero toteaa.

Rahoituksen saatavuudella alueellista vaihtelua

Koroilla on suuri vaikutus myös taloyhtiöiden ja kotitalouksien rahoitusriskeihin. Suomessa taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus suojautua korkoriskiltä, mutta Kero kuvailee korkosuojauksen houkuttelevuuden olleen ihan viime aikoina vähäisempää laskeneen korkotason vuoksi.

– Taloyhtiöiden olisikin tärkeää tarkastella pidemmän aikavälin rahoitusriskejä ja tehdä päätöksiä mahdollisiin korkojen nousuihin varautumisesta.

Rahoituksen saatavuus vaihtelee alueittain. Rahoituksen saaminen on haastavampaa erityisesti alueilla, joissa kiinteistökannan arvo on laskenut selvästi viimeisten 20 vuoden aikana. Taloyhtiöiden tulee Keron mukaan varautua korjaushankkeisiin ennakkosäästämisen avulla.

– Suunnitelmallisuus ja aikaisempaa tarkempi ennakoiminen ovat valttia, kun vanhaa asuinrakennuskantaa korjataan.

Next article