Tyypillinen virhe korjausrakentamisessa on lähteä korjaamaan osakokonaisuuksia miettimättä tarkemmin mitä ollaan tekemässä; oikaistaan valmisteluvaiheessa ja siirrytään suoraan toteuttamiseen.
– Hankkeissa on tavallisesti useita intressiryhmiä. Mitä aikaisemmin saadaan osallistettua tilaajan tavoitteiden kannalta oleelliset tahot, sitä parempi. On tärkeää heti alussa pystyä kiteyttämään eri näkökannat ja tarpeet huomioiden tilaajan tavoitteet. Mitä pidemmälle hanke etenee, sitä vaikeampaa ja kalliimpaa on tehdä muutoksia, toteaa RAKLI ry:n tekninen johtaja Mikko Somersalmi.
– Ei saisi tulla yllätyksenä, että korjausrakennushankkeissa tulee yllätyksiä. Hyvä ohjenuora on aikatauluttaa kriittisiin kohtiin pelivaraa, esimerkiksi isommissa saneerauksissa varaudutaan purkamisessa esiin tuleviin yllätyksiin. Tarvitaan hankkeen riskienhallintaa, Somersalmi muistuttaa.
Materiaaleilla on merkitystä
Saneerausta suunniteltaessa on ymmärrettävä kiinteistön käyttö ja huoltohistoria. Millaisia ongelmia on ilmennyt aikaisemmin, millaiset ovat paikalliset olosuhteet, minkä tyyppiset materiaalit toimivat parhaiten juuri siinä kohteessa.
Esimerkiksi lisääntyvät viistosateet tuovat omat haasteensa siihen, miten rakennuksen materiaalit kestävät. Ikkunoiden vaihtaminen usein tiivistää julkisivua, joten on mietittävä millaisia vaikutuksia sillä on rakennuksen ilmanvaihtoon ja esimerkiksi jäähdytystarpeeseen.
– On mietittävä kokonaisuuksia, selvitettävä haasteet ja yhdisteltävä tietoja jo hankkeen valmisteluvaiheessa. On tärkeää huomioida valintojen elinkaarikustannukset. Valmistelussa voidaan hyödyntää erilaisia laskentatyökaluja, joilla on mahdollista optimoida rakennus- ja elinkaarikustannuksia sekä esimerkiksi hiilijalanjälkeä. Materiaalien valintaan vaikuttavat niin rakennustyyppi kuin ympäristön olosuhteet. On olemassa paljon tutkittua tietoa eri aikakausien riskirakenteista, jotka on otettava huomioon korjaamisessa, Mikko Somersalmi sanoo.
Halvalla rakennettu voi olla kallis ylläpitää. Valituilla materiaaleilla ja toimivalla talotekniikalla on merkitystä myös kiinteistön arvon säilymiseen.