Kasvukeskuksissa yhdistyvät kalliit asuinneliöt ja suuri korjausvelka. Eivätkä taloyhtiöt saa enää remonttilainoja yhtä helposti kuin ennen.
Monessa taloyhtiössä katse on hyvä kääntää tonttiin tai katolle. Esimerkiksi 1960–70-luvuilla rakennettiin nykyistä väljemmin, ja tontille saattaa mahtua uusi rakennus.
– Lisärakennusten, -kerrosten ja ullakkoasuntojen ohella on mahdollista pohtia purkavaa täydennysrakentamista, jos korjausvelan määrä lähentelee asuntojen arvoa, tulosyksikön johtaja Panu Lallukka Swecolta kertoo.
– Silloin investori purkaa nykyiset kiinteistöt ja perustaa uuden asunto-osakeyhtiön. Näin tehdään esimerkiksi kohteessa, joka on Mellunmäen metroaseman vieressä. Omistajat saivat neliöilleen markkina-arvoa isomman tuoton, linjajohtaja, täydennysrakentamisen asiantuntija Janne Luhtamäki jatkaa.
Tutki täydennysrakentamisen mahdollisuudet asiantuntijan kanssa
Lisärakentaminen vaatii lähes aina kaavamuutoksen, ja hanke on kokonaisuutena pitkä prosessi.
– Lätkätermein sanottuna: tärkeintä on tajuta, milloin on paikka laukoa. Peruskorjausten hankesuunnittelun yhteydessä kannattaa selvityttää, onko lisärakentaminen mahdollista ja järkevää, Lallukka sanoo.
Arvokkaimmilla alueilla ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä lisärakentaminen on erittäin kannattavaa.
Swecolla on juuri selvityksessä Helsingin itäisessä kantakaupungissa kohde, jossa täydennysrakentamisen tuotoilla on mahdollista rahoittaa laaja putkiremontti lähes kokonaan. Arvokkaimmilla alueilla ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä lisärakentaminen on erittäin kannattavaa.
– Autamme taloyhtiöitä tutkimalla kolme tärkeintä edellytystä: 1) onko hanke taloudellisesti kannattava, 2) onko rakentaminen teknisesti mahdollista, esimerkiksi kestävätkö runko ja perustus lisäkerrokset, ja 3) onko projekti mahdollinen kaavoituksen näkökulmasta, Luhtamäki listaa.
Jos kaupunki antaa myönteisen kaavoituspäätöksen, lisärakentaminen on kannattavaa ja se on teknisesti mahdollista, kannattaa projektin potentiaali hyödyntää.
– Kilpailutamme rakennusoikeuden ja huolehdimme muun muassa urakoitsijoiden luotettavuudesta. Olemme taloyhtiön edunvalvoja ja asiantuntijakumppani, Lallukka summaa.