Lauri Tähtinen
kehityspäällikkö,
Green Building Council Finland
Tulevan kaavoitus- ja rakentamislain keskeinen tavoite on varmistaa, että rakennettu ympäristömme edistää koko Suomen ilmastotavoitteita. Osana kokonaisuutta valmistelussa oleva asetus rakennuksen ilmastoselvityksestä velvoittaa arvioimaan rakentamisen koko elinkaaren päästöt. Ehdotuksen kantava ajatus on, että päästöjä voidaan pienentää suunnitteluratkaisuja optimoimalla, ja sitä varten on kehitetty kansallinen arviointimenetelmä sekä päästötietokanta. EU vaikuttaa lisäksi Fit for 55 -säädöspaketilla sekä taksonomialla.
Vähähiilisyystyö etenee monella rintamalla ennätysvauhtia, ja syystä: rakennettu ympäristö tuottaa lähes 40 prosenttia globaaleista päästöistä. Kiinteistö- ja rakennusala on lunastamassa paikkaansa keskeisenä ilmastonmuutoksen ratkaisijana, eikä kellään ole varaa jäädä sivuun alan kehityksestä.
Yksityinen sektori vahvana veturina
Muutos saavutetaan ennen kaikkea yhteistyöllä, innovaatioilla ja liiketoimintamalleja kehittämällä. Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovatkin myllänneet omia tavoitteitaan uusiksi ennätysvauhtia. Yli 40 prosenttia ammattimaisista kiinteistönomistajista tavoittelee hiilineutraalia energiankäyttöä vuoteen 2030 mennessä, ja katseet siirtyvät tuotesidonnaisten päästöjen vähentämiseen sekä kiertotalouden hyödyntämiseen. Alalla on yhä paljon tilaa innovaatioille niin suunnitteluohjaukseen, tuotekehitykseen kuin työmaillekin.
Johtajuutta hiilineutraalin rakentamisen saralla osoittivat COP26-huippukokouksen aikana World GBC:n päivitetyn Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen 44 allekirjoittajaa, joukossaan suomalaiset Ylva, Antilooppi ja One Click LCA. Allekirjoittajat sitoutuvat hiilineutraaleihin rakennushankkeisiin, -materiaaleihin ja energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä.
Ole mukana muutoksessa
Jotta muutos kohti hiilineutraaliutta olisi mahdollinen, on koko arvoketjun osallistuttava talkoisiin. Laatimamme #BuildingLife-toimintaohjelma tuo KIRA-alan toimijat yhteisten tavoitteiden ääreen ja mahdollistaa kaikille toimijoille siirtymän hiilineutraaliin liiketoimintaan.
Selkeistä vähimmäisvaatimuksista ja yhteisistä toimintatavoista hyötyvät kaikki, myös ympäristö. Aina on parempi olla kehityksen aallonharjalla kuin pakon edessä muuttaa toimintaa. Toimiala ja maailma muuttuvat joka tapauksessa.