Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Rakentamisen pelisäännöt muuttuvat – kärjessä kestävä kehitys 
Sponsoroitu

Elinkaariajattelu ja kiertotalous ohjaavat rakentamista yhä vahvemmin. Suomen Teollisuuskatot Oy:lle ne ovat keskeisiä periaatteita, jotka näkyivät myös Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kattosaneerauksessa.

Elinkaariajattelun myötä rakennuksen tulee paitsi kestää vuosikymmeniä, myös olla koko elinkaarensa ajan turvallinen, terveellinen, taloudellinen ja ympäristöystävällinen. Tämä edellyttää paitsi huolellista suunnittelua jo rakentamisen alkuvaiheessa, myös jatkuvaa sopeutumista muuttuviin tarpeisiin ja olosuhteisiin. Ilmastonmuutoksen myötä rakennusosien totuttuihin tehtäviin tulee samalla uusia ulottuvuuksia.

– Perinteisesti katon rooli on ollut eristää lämpöä ja vettä, mutta tulevaisuudessa on huomioitava myös viilennystarve. Viileä katto heijastaa tehokkaasti auringon säteilyä vähentäen jäähdytyksen tarvetta ja päästöjä, Suomen Teollisuuskatot Oy:n toimitusjohtaja Tomi Norrby sanoo.

Rakentamisessa on Norrbyn mukaan perinteisesti sovellettu kehdosta hautaan -ajattelutapaa, mutta luonnonvarojen rajallisuus tekee kiertotalousmalliin siirtymisestä yhä välttämättömämpää.

– Vähähiilisyys ei yksin riitä, jos rakennusmateriaalit valmistetaan aina neitseellisistä raaka-aineista. Todellinen vaikutus syntyy vasta, kun materiaalien uudelleenkäyttö on ensisijainen lähtökohta.

Elinkaariajattelu ja kiertotalous käytäntöön Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kattosaneerauksessa

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kattosaneerauksessa 30 vuotta vanha PVC-kate poistettiin. Sen sijaan, että vanhat katteet olisi viety poltettavaksi, ne vietiin uusiokäyttöön ja niistä valmistettiin muun muassa ratsastusalustoja. Laskelmien perusteella kierrätys säästi jopa 55 000 kilon verran CO2-päästöjä.

– PVC-materiaalia voidaan kierrättää jopa kymmenen kertaa elinkaarensa aikana, mikä tekee siitä kestävän valinnan, Norrby kuvailee. 

Kierrätyksellä ei Norrbyn mukaan ollut suurta kustannuseroa muihin vaihtoehtoihin verrattuna, mutta ympäristön kannalta se oli selvästi paras ratkaisu. 

– Tämä hanke osoittaa, että meillä on jo tänä päivänä taloudellisesti kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka säästävät luonnonvaroja, vähentävät jätettä ja pienentävät rakennuksen elinkaarenaikaista kokonaishiilijalanjälkeä.

PVC-kattorakentamisen edelläkävijä

Next article