Vuoden 2025 alussa astuu voimaan uusi rakentamislaki ja vuoden 2026 alussa asetukset ilmastoselvityksestä ja päästöjen raja-arvoista. Sääntely tiukentaa rakennusalan ympäristövaatimuksia edelleen. Vaikka rakennusten energiatehokkuutta voidaan yhä petrata, sen mahdollisuudet on jo suurelta osin hyödynnetty. Vähähiilisten rakennusmateriaalien käytössä sen sijaan on merkittävää hyödyntämätöntä potentiaalia.
Saint-Gobain Finlandiin kuuluvat Gyproc ja Isover ovat vastanneet tarpeeseen uutuustuotteilla, joista kukin osaltaan pienentää tuntuvasti väliseinärakenteiden elinkaaren hiilijalanjälkeä: maailman vähähiilisimmät Klima-kipsilevyt sekä vähähiiliset Gyproc XR Carbon Low -ääneneristysrangat ja ISOVER ACOUSTIC Roll Carbon Low -ääneneristeet.
Gyproc GN Klima Normaali ja Gyproc GR Klima Erikoiskova valmistetaan Norjan Fredrikstadissa täysin sähköistetyssä tehtaassa, joka on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Uusiutuvan sähköenergian käyttö pienentää levyjen valmistuksen hiilijalanjälkeä 73 % (A1–A3) verrattuna aiempiin, maakaasuenergiaa käyttävässä tehtaassa valmistettuihin levyihin.
Levyjen käyttöominaisuudet ovat samat kuin ennenkin – ainoa ero on tuotannon energianlähteessä. Gyproc XR Carbon Low -rangat vastaavat nekin lujuus- ja ääneneristysominaisuuksiltaan täysin perinteisiä XR-rankoja, mutta tuottavat 75 %* pienemmän hiilijalanjäljen (A1-A3).
– Kokonaisrakenteena vähähiilisistä kipsilevyistä, rangoista ja ääneneristeestä koostuvilla väliseinillä on jopa 38 % pienempi hiilijalanjälki väliseinätyypistä ja muista materiaaleista riippuen. Tähän laskelmaan** sisältyy Klima-levyjen kuljetus Norjasta, kertoo Mikael Nyholm, Saint-Gobain Finlandin suunnittelijapalvelun myyntipäällikkö.
Vähähiilinen eristevilla leikkaa päästöjä yli kolmanneksen
Vähähiilisen väliseinärakenteen täydentää ISOVER ACOUSTIC Roll Carbon Low -ääneneriste, jonka CO2-päästöt (A1-A3) ovat 39 % ISOVER ACOUSTICia pienemmät. Eristeet valmistetaan Isoverin Forssan tehtaalla käyttämällä energianlähteenä alkuperäsertifikaatein todennettua uusiutuvaa sähköä ja biokaasua.
– Näin on pystytty leikkaamaan Scope 1 – ja Scope 2 -päästöt lähes nollaan. Olemme myös nykyään Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä. Tehdas on hyödyntänyt kierrätyslasia jo 80-luvulta lähtien, ja uudessa vähähiilisessä eristevillassa sen osuus on jopa 85 %, kertoo Nyholm.
Ympäristöajattelu ulottuu myös uuteen, asennusta nopeuttavaan rullamuotoiseen tuotepakkaukseen. Pakkauksen kalvomuovissa on vähintään 30 % kierrätettyä raaka-ainetta ja pienempi painetun alueen osuus, mikä helpottaa sen kierrätystä.
Luotettava tieto auttaa tekemään kestäviä valintoja
Luotettavan informaation tarve on korostunut, kun ympäristövastuu on noussut kustannustietoisuuden ja laadun rinnalle rakentamisessa. Gyproc ja Isover tukevat suunnittelijoita ja rakentajia tarjoamalla verkkosivuillaan laskelmiin tarkkaa tietoa tuotteidensa hiilipäästöarvoista sekä tuotekohtaisia ympäristöselosteita.
Saint-Gobainin ratkaisut perustuvat yhteensopivista tuotteista koottuihin järjestelmiin, joten rakennekirjastosta löytyvät hiilipäästöarvot myös vaihtoehtoisille kokonaisuuksille. Hiilijalanjälki on yksi rakennevalitsimen kriteereistä, joten vähähiiliset ratkaisut löytyvät helposti. Tuotteista kerrotaan hiilipäästöarvojen lisäksi hintaindeksi (suhdeluku, joka vertaa sitä kaikkiin materiaaleihin) sekä rakennuskustannukset.
Matka jatkuu kohti vähähiilisempää rakennettua ympäristöä
Saint-Gobain pyrkii ilmastostrategiassaan sekä minimoimaan oman ympäristöjälkensä että maksimoimaan myönteisen vaikutuksensa auttamalla rakentajia pienentämään rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä. Suomessa Saint-Gobainin tavoite on nettonolla CO2-päästöjen osalta vuoteen 2035 mennessä. Tuotekehityksessä puolestaan haetaan jatkuvasti uusia keinoja, joilla rakentajat voivat saavuttaa ympäristötavoitteensa.
– Pohjoismaisella tasolla yhteistyötä tehdään osaamiskeskuksissa. Suomessa taaas on kehitetty paikallisiin vaatimuksiin vastaavia ratkaisuja, kuten julkisivutuotteita, kertoo Nyholm.
*) Perustuu arvioon, tuotteen LCA-laskenta kesken. **) Päästöarvot on laskettu 50 vuoden elinkaarelta Level(s) life-cycle carbon (EN15804 +A1/+A2) -menetelmän mukaisesti OneClickLCA-sovelluksella.
Saint Gobain Suomessa
• Yrityksen tunnetuimmat brändit Suomessa ovat Gyproc, Isover, Weber, Ecophon, Leca ja PAM
• 13 tuotantolaitosta
• 98 % yrityksen myymistä tonneista on valmistettu Suomessa
Autamme pienentämään rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksia!
Ota yhteyttä tai tustustu palveluihimme verkkosivuillamme.
Lue lisää: gyproc.fi | isover.fi | rakennekirjasto.fi