Digitalisaatio on mullistanut monia toimialoja ja muutos on alkanut myös kiinteistö- ja rakennusalalla. Se mahdollistaa muun muassa älykkäiden kotien rakentamisen.
– Digitalisaatio tuo asukkaille ja omistajille turvallisuutta, energiatehokkuutta, arjen helppoutta, elämyksiä ja hyvinvointia. Turvallisuutta tuovat älylukot, kulunvalvonta-, murtohälytys-, kameravalvonta- ja palovaroitinratkaisut. Energiatehokkuutta saavutetaan älykkäämmällä talotekniikan ohjauksella, joka osaa ottaa huomioon sääennusteet, energianhinnan, rakennuksen käytön sekä asukkaiden viihtyvyyden, Aalto-yliopiston Sähkötekniikan ja automaation laitoksen professori Heikki Ihasalo listaa esimerkkejä digitalisaation vaikutuksista.
– Elämyksiä voi tuoda vaikka vapaasti muokattavalla valaistuksen värilämpötilalla, jolloin valaistuksella luodaan erilaisia tunnelmia. Esimerkiksi aamulla valo voisi olla sinisempää, mikä herättää ihmiset päivään, ja illalla taas valaistusta voisi himmentää tv:n katsomiseen. Tai vaikka erilaisia tunnelmia juhlapyhien mukaan. Jouluna punaista ja pääsiäisenä enemmän keltaista valoa, Ihasalo jatkaa.
Mobiilit hallintajärjestelmät ja samaan käyttöjärjestelmään yhdistetyt useammat toiminnot mahdollistavat sujuvan käyttökokemuksen. Älykotia hallitaan paikasta riippumatta.
Arjen helpottajia
Älykkäitä koteja on odotettu. Teknologian halpeneminen ja käytettävyyden parantuminen ovat tuoneet digitalisaation myös kotitalouksien ulottuville. Yrityksistä tutut avainten etähallinta, hetkellisten kulkuoikeuksien antaminen ja kotona – tai kesämökillä – liikkuvien henkilöiden tunnistaminen tuovat turvallisuutta myös kotiin.
Pidemmällä aikavälillä voisi sanoa, että ihmisen ja teknologian välinen raja hälvenee ja toisaalta tekoäly tulee helpottamaan arkea yhä enemmän.
– Arjen helppoutta tuovat esimerkiksi älykkäät lukot, joilla voidaan päästää asuntoon yksittäiset vierailijat kuten huoltomies, siivooja tai postilähetti. Enää ei tarvitse odottaa kotona huoltomiehen käyntiä ja paketit voidaan tuoda sujuvasti kotiin asti, jolloin niitä ei tarvitse hakea postipisteistä. Toisaalta avaimen lokista voidaan varmistaa, että lapset ovat tulleet kotiin koulusta tai kameralla seurata, mitä perheen koira tekee päivisin, Ihasalo sanoo.
Toimivat älyratkaisut mahdollistavat uusia asioita, kuten hetkellisten kulkuoikeuksien antamisen ja avaimien helpomman hallinnan. Ihmiselle ei tarvitse antaa fyysistä avainta, vaan kulkuoikeus voidaan antaa digitaalisten palvelujen avulla. Näin esimerkiksi taloyhtiöt voivat helposti vuokrata omia kerhotilojaan. Digitaalisten avainten hallinta voidaan hoitaa palvelun kautta etänä, jolloin toisille samaan kohteeseen kuuluville avaimille ei tarvitse tehdä mitään.
Äly kulkee mukanamme
– Pidemmällä aikavälillä voisi sanoa, että ihmisen ja teknologian välinen raja hälvenee ja toisaalta tekoäly tulee helpottamaan arkea yhä enemmän. Puettava teknologia, kuten rannekkeet ja sormukset, mittaavat hyvinvointiamme ja ohjaavat kiinteistöjä, kuten valaistusta ja lämpötilaa, sen mukaan, Heikki Ihasalo summaa.