Skip to main content
Etusivu » Talotekniikka » Hallitse korjausvelkaa ilmanvaihdon säännöllisillä katsastuksilla
Ilmanvaihto

Hallitse korjausvelkaa ilmanvaihdon säännöllisillä katsastuksilla

Katsastuksella auditoidaan rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ja sen huolto, ja sillä saadaan kattava kuva ilmanvaihdon kunnosta ja toiminnasta. Kuva: Getty Images

Antti Alanko

IV- ja rakennusterveysasiantuntija, ARE Oy

Vuonna 2019 SisäNyt -hankkeen kyselyssä selvisi, että suomalaisissa kunnissa jopa 70 prosenttia vastaajista piti ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia melko tai erittäin yleisenä syynä sisäilmaongelmille. Ruotsissa näin vastasi vain 10 prosenttia. Miten ero voi olla näin järisyttävän suuri?

– Ruotsissa on tehty ilmanvaihdon määräaikaistarkastuksia (OVK) jo vuodesta 1991 ja ne perustuvat siellä maankäyttö- ja rakennuslakiin. Suomessa uusi Ilmanvaihdon katsastusopas laadittiin elokuussa 2022 osana Ympäristöministeriön Terveet Tilat 2028 -hanketta, eikä sen toteuttamiselle ole lakisääteisiä velvoitteita. Tämä voi osaltaan selittää eroa, IV- ja rakennusterveysasiantuntija, Antti Alanko ARE Oy:stä kertoo.

Katsastusopas selkeyttää ja yhtenäistää ilmanvaihdon katsastuksia

Katsastusoppaassa on muun muassa ilmanvaihtojärjestelmän katsastuksen sisältö, katsastajan osaamisvaatimukset sekä arviointiperusteet.

– Katsastuksella auditoidaan rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ja sen huolto, ja sillä saadaan kattava kuva ilmanvaihdon kunnosta ja toiminnasta. Se on kuitenkin ilmanvaihdon kuntotutkimuksia huomattavasti kevyempi toimenpide, Alanko sanoo.

Säännölliset, järjestelmästä riippuen kolmen tai viiden vuoden välein tehtävät katsastukset helpottavat kiinteistöjen ylläpitoa ja korjausvelan hallintaa. Katsastuksien avulla kunnan kiinteistötoimi voi luottaa siihen, että tarvittavat korjaukset tehdään oikeaan aikaan.

Kun IV-järjestelmät pysyvät kunnossa, ne ylläpitävät hyvää sisäilman laatua ja huolehtivat omalta osaltaan rakennuksen arvon säilymisestä.

– Kyllä kaikkien ilmanvaihtoalan ammattilaisten pitää tietää, että pelkkä suodatinhuolto kerran pari vuodessa ei riitä. Koulut, päiväkodit ja sairaalat ovat kuitenkin isoja yksiköitä, joissa on satoja käyttäjiä päivittäin. Eihän meillä yhteiskuntana ole varaa siihen, että esimerkiksi lapset eivät pysty opiskelemaan täysipainoisesti huonon sisäilman takia. Ilmanvaihdon laiminlyönnistä lankeaa lasku aina, tavalla tai toisella, Alanko muistuttaa.

Next article