Veli-Matti Virtanen
asiantuntija, Motiva Oy
Taloyhtiöiden kiinnostus aurinkosähköön on lisääntynyt selvästi, kun omilla paneeleilla tuotettua sähköä voi hyödyntää kiinteistön yhteisen sähkönkäytön ohella myös huoneistojen käyttöön. Hyvityslaskenta on tämän vuoden alusta lähtien osa Fingridin palvelua ja siten kaikkien taloyhtiöiden saatavilla.
Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön. Taloyhtiöiden järjestelmät mitoitetaankin yleisesti siten, että 70–90 prosenttia tuotosta käytetään itse kiinteistössä. Hyvityslaskennan ansiosta taloyhtiöt voivat nyt satsata suurempiin järjestelmiin, mikä parantaa investoinnin kannattavuutta ja tuo hyötyä jokaiselle asukkaalle.
– Omilla paneeleilla tuotettu sähkö käytetään ensin kiinteistön omiin tarpeisiin, kuten ilmanvaihtoon, jäähdytykseen, valaistukseen tai vaikkapa sähköautojen lataukseen. Ylijäävä sähkö jaetaan laskennallisesti huoneistoille, mikä tältä osin pienentää asukkaan sähkölaskua. Taloyhtiö päättää itse jakotavasta esimerkiksi osakeomistusten suhteessa, asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta sanoo.
Perusteellinen pohjatyö kannattaa
Aurinkosähköhankinta on syytä sovittaa osaksi kunnossapitosuunnitelmaa (PTS). Jos lähivuosina edessä on kattoremontti tai merkittävästi sähkönkulutukseen vaikuttavia remontteja, paneelien hankinta on järkevä ajoittaa näiden mukaan.
– Paras mitoitus saadaan, kun käytetään tuntikohtaista tietoa sähkönkulutuksesta. Jos yhtiökokous päättää hyvityslaskennan hyödyntämisestä, tarvitaan myös huoneistojen kulutustiedot.
Aurinkosähköselvitys on tärkeä osa hyvää suunnittelua ja päätöksentekoa. Siinä selviää paneeleille soveltuva alue katolla lumenpudotustarpeet huomioiden sekä saadaan arvio siitä, onko katon kantavuus varmistettava rakennesuunnittelijalta. Lisäksi tehdään budjetti- ja kannattavuusarviot huomioiden hyvityslaskennan hyödyntäminen ja tulevat sähkönkulutukseen vaikuttavat muutokset.
– Suosittelemme, että selvityksen tekee järjestelmätoimittajista riippumaton asiantuntija. Aurinkosähköselvityksestä saatavat tiedot auttavat yhtiökokousta hankintapäätöksessä ja hallitusta järjestelmän kilpailuttamisessa, Virtanen sanoo.