Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Asumisessa on yhä enemmän ongelmia – Häiriötilanteissa todistustaakka on taloyhtiöllä
Sponsoroitu

Asumisen häiriöt lisääntyivät korona-aikana ja niitä on edelleen runsaasti. Ongelmia aiheuttavat bileturistien lisäksi vakituisten asukkaiden mielenterveyshaasteet ja muistisairaudet. Miten taloyhtiö voi puuttua häiriköintiin?

Olipa kyse roskien jättämisestä porraskäytävään, tappeluista tai metelöinnistä, naapureiden ei tarvitse sietää niitä, koska ne eivät kuulu normaaliin asumiseen.

– On tärkeää, että taloyhtiön hallitus ottaa kaikki häiriöilmoitukset vakavasti ja tutkii, onko niissä perää. Joskus kyse on naapureiden huonosta henkilökemiasta, mutta häiriö voi myös olla vakavaa, asianajaja Marina Furuhjelm sanoo.

Haasteena on se, että häiriöistä pitää olla todisteet. Vaikeinta on määritellä, mikä on poikkeavaa häiriötä, johon hallitus voi puuttua.

Esimerkiksi kerrostalossa äänet voivat siirtyä välipohjan kautta kauaskin eikä aina ole selvää, mistä asunnosta meteli kuuluu.

– Häiriöstä kärsivän on hyvä mennä naapurin ovelle kuuntelemaan, kuuluvatko äänet varmasti juuri sieltä ja kirjata tapahtumat ylös.

Valitettavasti ilman silminnäkijöitä yhtiön on vaikeata vaatia kuluja rikkimenneistä ikkunoista, porraskäytävän siivoamisesta tai roskakatokseen jätettyjen huonekalujen poiskuljettamisesta keneltäkään.

– Jos todisteita häiriöistä ei ole, lain suomia pakkokeinoja, kuten varoituksen antamista ja huoneiston hallintaanottamista tai vuokrasopimuksen purkamista ei voida käyttää.

Asumiseen liittyy paljon tunteita eivätkä naapurit useinkaan halua todistaa toisiaan vastaan.

– Hallituksen kannattaakin etukäteen varmistaa, että silminnäkijät todella ovat valmiita tulemaan oikeuteen kertomaan havainnoistaan.

Jos harkitset varoituksen antamista, ota avuksi kokenut asianajaja

Jos hallitus huomaa, että kyse on jatkuvasta ja vakavasta haitasta, hallituksen tulee antaa asukkaalle varoitus.

Varoituksesta alkaa seurantajakso, jolloin asukkaalla on mahdollisuus muuttaa käytöstään.

– Jos ongelmat jatkuvat, hallituksen on toimittava yhtiön edun mukaisesti eli asunnon hallintaanottoa pitää alkaa valmistella. Samalla asukkaasta voi tehdä huoli-ilmoituksen sosiaaliviranomaisille, jos hänen elämäntilanteensa on vaikea.

Pakkokeinojen käyttäminen, kuten huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan, voi valitettavasti viedä aikaa ja joskus häiriöstä kärsivät asukkaat ehtivät jopa muuttaa pois ennen kuin hallintaanotto saadaan lainvoimaiseksi.

– On tärkeätä, että häiriöihin puututaan nopeasti, koska oikeudessa riitelemiseen kuluu helposti aikaa ja moni asukas saattaa riitauttaa hallintaanoton vain voittaakseen asumisaikaa.

Tilanteiden ratkaisemista kannattaa yrittää ennen oikeuskäsittelyä. Hallitus voi järjestää jo alkuvaiheessa sovittelutapaamisen osapuolten kesken.

– Ennen naapurit tunnettiin paremmin ja tuttuus antoi myös enemmän ymmärrystä naapureita ja heidän elämäntilanteitaan kohtaan. Tuntemattomalle on aina helpompi ärsyyntyä kuin tutulle ja siksi yhteinen keskustelu saman pöydän ääressä voi ratkaista tilanteen.

Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva on Suomen kokenein taloyhtiöasioihin erikoistunut asianajotoimisto, jonka asianajajille kannattaa soittaa matalalla kynnyksellä.

– Pyrimme aina ratkaisemaan tilanteet ennakoiden ja välttää riitelyä. Joskus hallituksen pitää antaa periksi ja joskus on tarpeen mennä oikeuteen. Tavoite on aina fiksu sovinto, jonka avulla naapurit voivat elää sovussa. Älä siis huoli, ratkaisu löytyy aina, Furuhjelm toteaa.

Kiistoihin löytyy aina ratkaisu

ota ajoissa avuksi Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva

Next article