Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Digipalvelupäällikkö Henrik Tuhkanen: ”Kun Digitaalisuus tuli taloyhtiöön”
Digitalisaatio

Digipalvelupäällikkö Henrik Tuhkanen: ”Kun Digitaalisuus tuli taloyhtiöön”

Digitaalisuus
Digitaalisuus
Kuva: Getty Images

Henrik Tuhkanen

digipalvelupäällikkö, Isännöintiliitto

Oikea hetki digitaalisuuden tuomiseen omaan taloyhtiöön on nyt. Taloyhtiöiden digiaikaan siirrossa merkittävässä roolissa on isännöintiyritys. Kysyimme digipalvelupäällikkö Henrik Tuhkaselta Isännöintiliitosta taloyhtiöiden digitaalisuudesta.

Miten digitaalisuus näkyy tällä hetkellä taloyhtiössä ja kiinteistöissä?

Vaihtelevasti. Digitaalisuus taloyhtiöissä voidaan jakaa kahteen osaan: viestintä- ja taloteknisiin ratkaisuihin. Viestintäratkaisut ovat yleistymässä isännöintiyritysten tarjoamina omina taloyhtiösivupalveluina, asukasportaaleina ja muina viestintäsovelluksina. Puhutaan toisesta aallosta.

Ensimmäiset vastaavat viestintäratkaisut olivat alun perin yksittäisen osakkaan ylläpitämiä. Trendi on, että isännöintiyritys tarjoaa viestintäratkaisut palveluna asiakkailleen jopa automaattisesti.

Taloteknisissä ratkaisuissa on tavattoman vähän hyödynnetty esimerkiksi uudiskohteissa älyratkaisuja huoneistoihin. Harvassa uudiskohteessa on vaikkapa sensoriteknologiaa asennettuna. Digitaalisuus näkyy talotekniikassa enemmän älylukkoina lukituksessa tai erilaisina etävalvontajärjestelminä.

Mikä on suurin haaste digitaalisuuden tulossa taloyhtiöihin?

Viestintä on osoittautunut haasteelliseksi. Merkittävin tekijä on osakkaiden ikäjakauma ja sitä kautta muutosvastarinta. Jos 70 prosenttia nuoremmista osakkaista haluaa kaiken taloyhtiöviestinnän sähköisenä, voi loput 30 prosenttia osakkaista haluta vain paperitiedottamisen.

Ratkaisuja on. Jos isännöintiyrityksen taustajärjestelmät ovat kunnossa, ei ongelma ole suuri. Tiedotus hoidetaan jatkossakin paperilla, mutta järjestelmä huomioi automaattisesti paperiversioiden saajat. Suosittelen kääntymään isännöitsijän puoleen, jotta viestintään saadaan yhteiset pelisäännöt.

Loppuviimein paperipostituksen väheneminen näkyy kaikille aina win-win tilanteena: viestintä ja tiedon jakaminen tehostuvat taloyhtiössä.

Onko digitaalisuus tuotavissa myös vanhoihin kiinteistöihin?

On. Viestintäratkaisut eivät vaadi kuin korkeintaan porraskäytävänäyttöjen asentamista, kun kaikki muu voidaan hoitaa mobiilisti.
Talotekniikassa useimmat ratkaisut ovat helposti jälkiasennettavissa vanhoihinkin kiinteistöihin. Suosittelen miettimään digitaalisuutta myös strategisena valintana: kuinka digitaalinen taloyhtiönne haluaa olla? Tämä vaikuttaa myös taloyhtiön houkuttelevuuteen, kun asuntoa ollaan myymässä.

Mitä maksaa digitaalisuuden tuominen vanhaan kiinteistöön?

Hintalappu riippuu siitä, mitä digiasioita taloyhtiössä halutaan painottaa. Viestintäratkaisuissa kustannukset maksavat itsensä takaisin jo siinä, kun paperipostituksen määrää vähenee radikaalisti taloyhtiössä.

Mikä on digitaalisuuden tulevaisuus taloyhtiöissä ja kiinteistöissä?

Taloyhtiöt ja asukkaat kohtaavat saman digitalisoitumisen, mitä ympäristössä tapahtuu. Se muuttuu huomaamatta osaksi arkea.

Digitaalisuuden kaksi ensimmäistä askelta taloyhtiöille. Näillä on helppo aloittaa.
a) Tavoitelkaa reaaliaikaista viestintää postilaatikkojakelujen sijaan. Pyydä isännöitsijältäsi ratkaisua sähköiseen viestintään. Vastaus ei ole sähköposti.
b) Vaatikaa läpinäkyvyyttä taloyhtiönne tietoihin. Se onnistuu ainoastaan hyvän verkkopalvelun kautta.

Next article