Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy: ”Energiatehokkuudella asumismukavuutta”
Energiaratkaisut

Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy: ”Energiatehokkuudella asumismukavuutta”

Energiatehokkuus
Energiatehokkuus
Kuva: Kiinteistöliitto / Pekka Rousi / Rousi Visions

Taloyhtiön energialaskun kutistamiseen ei aina tarvita remonttia. Oikealla asenteella, fiksuilla käyttötottumuksilla ja toimivalla kiinteistöhuollolla asumismenot laskevat ja ympäristö kiittää.

Taloyhtiöiden energiankulutuksella on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa. Samalla kulutuksen järkevöittäminen on ympäristöteko, joka näkyy kiitoksena kukkarossa ja mukavuutena asumisessa.

– Taloyhtiön energiatehokkuutta parantamalla säästetään ympäristöä unohtamatta ihmisen ja rakennuksen hyvinvointia. Yksinkertaisin keino säästää energiaa olisi kävellä lämmönjakohuoneeseen ja vääntää kaukolämmön sulkuventtiili kiinni, mutta tämän jälkeen sekä ihminen että rakennus voisivat pahoin, Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy kuvailee.

– Nykyajan energiatehokkaassa taloyhtiössä myös asumismukavuus lisääntyy, kun esimerkiksi lämpötilat pysyvät tasaisina kaikkialla rakennuksessa. Energiatehokkuus tekee kiinteistöstä viihtyisän, terveellisen ja turvallisen, energia-asiantuntija jatkaa.

Nykytilanne haltuun

Pylsyn mukaan avain energiatehokkuuden kehittämiseen on lähtötilanteen tunnistaminen.

– Suunnitelmallisen kiinteistönpidon näkökulmasta on ensisijaista, että korjaustarpeet tunnistetaan ajoissa ja niiden pohjalta jalostetaan kunnossapitosuunnitelma. Samalla on syytä pohtia, miten kunnossapidolla voidaan vaikuttaa energiatehokkuuteen, paljonko tarvitaan euroja ja miten viihtyvyyttä saadaan lisättyä niin, että kiinteistössä on entistäkin mukavampi olla möllöttää, Pylsy avaa pohdinnan paikkoja nykytilanteen arvioinnissa.

Tasaiset lämpötilat, asianmukainen ilmanvaihto, vedenkulutuksen hillitseminen ja vuotojen havaitseminen ovat energiatehokkaan kiinteistön peruspilareita.

Kiinteistöliiton johtava asiantuntija korostaa, että energiatehokkuus lähtee perusasioista.

– Lämmitys, sähkö ja vesi muodostavat 30-40 prosenttia hoitokuluista. Tasaiset lämpötilat, asianmukainen ilmanvaihto, vedenkulutuksen hillitseminen ja vuotojen havaitseminen sekä epäkohtiin reagoiminen ovat energiatehokkaan kiinteistön peruspilareita. Nykyteknologiaa hyödyntämällä hukkaenergiaa saadaan kerättyä talteen ja energiankäytön seuranta helpottuu, Pylsy kertoo.

Arkijärkeä kulutukseen

Pylsyn mukaan yksi taloyhtiön tärkeimmistä tehtävistä energiakysymyksissä on lisätä asukkaiden tietoisuutta energiaystävällisistä käyttötottumuksista ja motivoida ilmoittamaan epäkohdista viipymättä.

– Energiatehokkuus on myös asennekysymys, jossa jokaisen asukkaan henkilökohtainen toiminta ratkaisee. Lämpötilojen seurantaan sisälämpömittarit ja vesikalusteiden vuodoista yhtiölle ilmoitus viipymättä. Ilmanvaihtoa voi testata esimerkiksi asettamalla paperiarkin poistoventtiiliin, jos se pysyy siinä, imua löytyy. Suihkussa 60 % vedestä on lämmintä, energiaa säästyy aika potti, jos jokainen sulkee hanan pesun ajaksi, Pylsy antaa esimerkkejä tiedostavasta toiminnasta.

Energia-asiantuntija kannustaa panostamaan kulutuksen ja sisäolosuhteiden seurantaratkaisuihin.

– Nykyteknologia tekee energiatehokkuuden parantamisesta helpompaa ja auttaa havaitsemaan epäkohdat ja energiasyöpöt varhaisessa vaiheessa, Pylsy päättää.

Next article