Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Kerrostalossa lämpöpumpun hankinta vaatii luvan
Ilmanvaihto

Kerrostalossa lämpöpumpun hankinta vaatii luvan

lampopumpun-hankinta-kerrostaloon-lupa
lampopumpun-hankinta-kerrostaloon-lupa
Kuva: Getty Images
avatar

Tapio Haltia

neuvontalakimies, Suomen Kiinteistöliitto ry

Lähivuosien kuumat kesät ovat innostaneet ihmisiä hankkimaan ilmalämpöpumppuja huoneistojen viilentämiseen. Taloyhtiössä lämpöpumpun hankinta katsotaan osakkaan omaksi muutostyöksi, jolle on pyydettävä lupa.

– Lämpöpumpun asentamisessa mennään taloyhtiön hallinta-alueen eli ulkovaipan läpi. Luvan saaminen ei ole itsestäänselvyys, vaikka jollekin toiselle osakkaalle lupa olisi myönnettykin. Kaikkia osakkaita on kuitenkin kohdeltava yhdenvertaisesti, muistuttaa Suomen Kiinteistöliitto ry:n neuvontalakimies Tapio Haltia.

Vastuu tarvittavista muutostöistä, laitteen asentamisesta sekä kunnossapidosta kuuluu suoraan osakkaalle. Jos lämpöpumppua aiotaan käyttää myös huoneiston lämmitykseen, se on huomioitava suunnittelussa, esimerkiksi miten estetään lauhdeveden aiheuttamat ongelmat. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain kylmä- tai sähköpätevyyden omaava urakoitsija.

Lämpöpumppu voidaan asentaa esimerkiksi parvekkeelle tai ensimmäisessä kerroksessa sokkelin viereen. Julkisivuun asentaminen voi vaatia lisäksi toimenpideluvan hakemista kaupungin rakennusvalvonnalta.

– Taloyhtiön kannattaa miettiä valmiiksi pelisäännöt milloin lupa voidaan myöntää ja mitä ehtoja siihen liittyy. Yhtiökokouksessa tehdään asiasta linjapäätös, jonka mukaisesti lupa voidaan myöntää niin että yhdenvertaisuusperiaate toteutuu, Haltia sanoo.

Taloyhtiön hallitus voi asettaa ehtoja asennukselle, sen valvonnalle, hankittavalle laitteelle ja kunnossapidolle. Lain perusteella osakkaalla on kunnossapitovastuu muutostöistä, mutta selvyyden vuoksi kannattaa tehdä sopimus yhtiön ja osakkaan välille.

Lisätietoa ilmalämpöpumpun viilennyskäytöstä taloyhtiössä saa Kiinteistöliiton oppaasta: issuu.com/kiinteistoliitto

Next article