Marina Furuhjelm
asianajaja, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva
Ilmalämpöpumpun saa korkeimman oikeuden päätöksellä asentaa parvekkeelle. Yleisperiaatteen hyväksyminen ei asianajajan näkökulmasta kuitenkaan ole yksiselitteistä.
– Kiista alkoi, kun arvokerrostalon osakas haki taloyhtiöltä lupaa ilmalämpöpumpun asentamiseen parvekkeelleen. Osakkaan perustelu oli, että asunnossa lämpötila saattoi kuumilla keleillä kohota hyvin korkeaksi. Taloyhtiön hallitus ei myöntänyt lupaa.
Asianajaja Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta kuvailee kahden osapuolen välisen kiistan alun johtaneen poikkeukselliseen päätökseen. Taloyhtiö oli aiemmin yhtiökokouksessa päättänyt, että osakkaiden ilmalämpöpumppuasennuksia ei sallita.
– Taloyhtiön hallitus suhtautui osakkaan pyyntöön nuivasti myös siksi, että pumpun arveltiin tuottavan melua ja muuta haittaa.
Korkein oikeus puolsi kuitenkin asukkaan pyyntöä. Furuhjelmin mukaan päätös vaikuttaa jatkossa siihen, millaisissa tapauksissa ilmalämpöpumpun tai vastaavan laitteen saa asentaa seinään.
– Ratkaisu ei vastaa oikeuskäytännön aikaisempaa linjaa. Tässä yksittäistapauksessa lopputulos saattoi olla perusteltu, mutta yleisperiaatetta on hiukan vaikea hyväksyä noin vain.
Hyöty ja haitta asetetaan puntariin
Osakas asensi lämpöpumpun kielteisestä päätöksestä huolimatta. Läpivienti tehtiin huoneiston makuuhuoneen ja lasitetun parvekkeen väliseen seinään.
– Pumppu ei näkynyt ulospäin, kondenssivesi johdettiin parvekkeen lattiakaivoon, ja johdot koteloitiin. Toimia tehtiin myös tärinän ja melun vaimentamiseksi, Furuhjelm kertoo.
Taloyhtiö vaati laitteiston poistamista, jolloin osakas vei jutun oikeuteen vaatien yhtiökokouksen päätöksen mitätöimistä. Tapausta selviteltiin aluksi käräjäoikeudessa, jossa osakas hävisi jutun. Käräjäoikeuden mukaan muutostyö tehtiin taloyhtiön vastuulle kuuluvassa rakennuksen osassa.
– Osakasta puoltamaan asettui kuitenkin Turun hovioikeus, joka katsoi parvekkeen seinän kuuluvan osakkaan hallinta-alueelle. Osakkaalla oli näin ollen oikeus tehdä seinään myös muutostöitä.
Tärkeä perustelu hovioikeuden ratkaisussa oli, että ilmalämpöpumpun katsottiin tuovan hyötyä huoneiston viilentämiseen, kun taas yhtiölle aiheutuva haitta laitteen asianmukaisesta asennuksesta olisi vähäinen.
Ei yhtä ja samaa ohjetta kaikille Suomen taloyhtiöille
Korkeimman oikeuden päätös laajentanee osakkeenomistajien muutostyöoikeutta tulevaisuudessa ennakoimattomalla tavalla. Muutostyöstä aiheutuvia haittoja ja hyötyjä onkin jatkossa aina harkittava tapauskohtaisesti.
– Jokaisen taloyhtiön tulisi jatkossa arvioida tilanne juuri oman taloyhtiön näkökulmasta. Kaikille Suomen taloyhtiöille ei siis voi olla yhtä ja samaa ohjetta, Furuhjelm sanoo.
Samalla hän muistuttaa, että ratkaisun linjauksen mukaan osakkaan oikeus muutosten tekemiseen parvekkeella ei kuitenkaan ole rajoittamaton.
– Taloyhtiöllä ja toisella osakkeenomistajalla on oikeus asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Kohtuuton muutostyö voidaan edelleen myös kieltää kokonaan.
Miksi Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva?
• Olemme Suomen johtava kiinteistöalan juridiikkaan erikoistunut asianajotoimisto.
• Kaikilla asiantuntijoillamme on pitkä kokemus kiinteistöalan juridiikasta – moni on toiminut muun muassa kiinteistöalan järjestöissä ennen asianajotehtäviin siirtymistä.
• Asiakkaamme voivat luottaa korkealaatuiseen palveluumme, jossa monimutkaisetkin juridiset asiat käsitellään ymmärrettävästi ja käytännönläheisesti.