Osakkaalla on ollut oikeus tehdä esteettömyyttä edistäviä parannuksia hallinnassaan olevan huoneiston sisällä tai rivitalossa omalla pihalla, jos piha on ollut osakashallinnassa.
– Maaliskuussa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen osakkaalla on oikeus tehdä omalla kustannuksella esteettömyyttä helpottavia muutoksia myös asuntonsa ulkopuolella eli taloyhtiön yhteisissä tiloissa, kuten rappukäytävässä ja yhtiön pihalla. Yhtiö ei voi näitä muutoksia enää perustelematta kieltää, mutta se voi määrätä esimerkiksi sisäänkäynnin luiskan paikan ja ulkonäön tai asettaa vaatimuksia valaistuksen energiatehokkuudelle. Huomioon on otettava myös muutosten vaikutus siivouksen ja talvikunnossapidon kustannuksiin, kertoo Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Marina Furuhjelm.
Oikeus koskee muutoksia, jotka parantavat liikkumisen esteettömyyttä tai toiminnallista esteettömyyttä. Asunto-osakeyhtiölain muutoshankkeen tavoitteena on helpottaa esteettömyyden parantamista sekä nopeuttaa kestävään asumiseen liittyviä muutostöitä.
– Osakas voi siis esimerkiksi hankkia paremman valaistuksen, porrashissin tai automaattiovet, mutta niiden asentaminen, käyttö, huolto ja kunnossapito eivät saa aiheuttaa taloyhtiölle tai muille osakkaille kustannuksia tai haittaa. Osakas vastaa myös tarpeettomaksi käyneen muutoksen poistamisesta ja mahdollisesta uudelleenasentamisesta esimerkiksi julkisivuremontin jälkeen. Kunnossapitovastuu siirtyy myyntitilanteessa huoneiston uudelle omistajalle. On siis erittäin tärkeää, että huoneiston ulkopuolelle tehdyt työt ilmenevät isännöitsijäntodistuksesta ja tieto niihin liittyvistä vastuista siirtyy asuntoa myydessä, Furuhjelm jatkaa.
Esteettömyys palvelee myös muita asukkaita
Uusissa taloyhtiöissä esteettömyysmääräykset on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Laki ei kuitenkaan velvoita parantamaan esteettömyyttä vanhoissa taloyhtiöissä. Taloyhtiöt voivat parantaa kiinteistön esteettömyyttä ja varmistaa kaikkien asukkaiden sujuvan liikkumisen kiinteistön alueella esimerkiksi muiden remonttien yhteydessä. Erilaisten esteiden poistamiseen, ulko-ovien automatisointiin sekä kulkuluiskien, kaiteiden tai porrashissin rakentamiseen on mahdollista saada avustusta eri tahoilta. Esteettömyyskorjaukset jäävät kuitenkin usein muiden remonttien jalkoihin, vaikka ne kannattaisi yhdistää muihin peruskorjaushankkeisiin.
Kun osakas haluaa suorittaa muutostyön, kannattaa muutostyöhakemus jättää hyvissä ajoin, jotta taloyhtiöllä on riittävästi aikaa käsitellä sitä. Osakkaan vastuulla on myös valvoa, että työ tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti. Esteettömyysasioiden esille tuominen voi herättää ajatuksia myös muista parannuksista. Palavatko taloyhtiössä valot edelleen 24/7, vai tulisiko tehokkaampi automaattivalaistus sittenkin halvemmaksi?
– Jos uusimalla porrashuoneen valaistus saadaankin yhtiölle hyötyä, voi yhtiö harkita osallistumista kustannuksiin. Toisaalta esimerkiksi käytävämaton vaihtaminen erilaiseksi voi myös nostaa maton pesukustannuksia. On siis tapauskohtaista, onko muutoksista haittaa yhtiölle vai jopa hyötyä, Furuhjelm toteaa.
Kaipaatko apua taloyhtiön hallintoon liittyviin kysymyksiin?
Kiinteistöjuridiikan asiantuntijat
Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy on Suomen johtava kiinteistöalan juridiikkaan erikoistunut asianajotoimisto. Kun osakkaan muutostyöilmoitus tulee, Kuhanen, Asikainen & Kanervan asianajajat neuvovat:
• mitä isännöitsijän ja hallituksen tulee tehdä,
• mitä ehtoja voi asettaa ja
• miten asia etenee.