Kun taloyhtiössä seurataan kulutustietoja pitkäjänteisesti, seurannan avulla voidaan päästä kiinni ongelmiin ja korjaustarpeet eivät pääse yllättämään.
– Seurannalla tulee kerättyä korjaushankkeiden valmisteluun tärkeitä lähtötietoja, Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy sanoo.
Kun hallitus tuntee nykyiset ratkaisut ja niiden tekniset käyttöiät, korjaushankkeet tulevat eteen ennakoidusti eikä mikään korjaus jää epähuomiossa tekemättä.
– Laitteistojen ja materiaalien tekniset käyttöiät antavat hyvää osviittaa tuleville vuosille.
Tee korjauspäätökset tavoitteellisesti ja aseta niille mittarit
Yhtiökokous on loistava tilaisuus luoda yhteinen käsitys taloyhtiön tulevaisuudesta.
– Osakkailla voi olla erilaisia näkemyksiä vaikkapa sisälämpötilasta tai asumiskustannusten sopivasta tasosta. Näistä kannattaa keskustella, koska yhdessä tehty strategia antaa selkänojaa hallitukselle.
Strategia ja Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) ovat ohjenuoria, joihin hallitus ja isännöitsijä peilaavat työskentelyään.
– Olennaista on tehdä korjauspäätökset tavoitteellisesti ja panostaa hankesuunnitteluun. Sen avulla rajataan, millaista ratkaisua haetaan. Jos taas lähtee liian kevyesti liikkeelle, voi olla vaikea vertailla omien tarpeiden ja tarjotun välillä.
Hankkeille kannattaa myös määritellä mitattavat tavoitteet.
– Mittarit voivat olla esimerkiksi euroja, kilowattitunteja tai vesilitroja. Niiden avulla hankkeen onnistumista saa mitattua.
Ympäristöministeriö valmistelee energiatodistuksen uudistusta
Taloyhtiön hallitus ei voi jäädä lepäämään laakereilleen energiatodistuksenkaan takia. Niin asuntojen ostajat kuin pankitkin katsovat energiatehokkuutta yhä tarkemmin.
– Energiatodistus tuskin ohjaa yhdenkään taloyhtiön PTS:ää, mutta jokaisen korjaushankkeen yhteydessä kannattaa parantaa energiatehokkuutta.
Vielä ei ole tarkkaa tietoa Ympäristöministeriön muutosehdotuksista, mutta tilannetta on hyvä seurata aktiivisesti.
– Vallankumousta todennäköisemmin tiedossa on pientä viilausta muun muassa energiatodistuksen etusivuun. Sen lisäksi ministeriössä arvioidaan energiatehokkuuslaskentaa ja miten luokitteluasteikot muodostuvat, Pylsy kertoo.