Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Taloyhtiöpäättäjä, hae Ara:n avustuksia mahdollisimman pian
Esteettömyys

Taloyhtiöpäättäjä, hae Ara:n avustuksia mahdollisimman pian

Kannustamme tekemään esteettömyyttä parantavia korjauksia, koska niistä hyötyvät kaikki, Hanna Ahlberg kehottaa. Kuva: Ara

Tänä vuonna Ara:n määrärahat ovat aiempia vuosia pienemmät ja esimerkiksi tukea sähköautojen latauspisteiden hankkimiseen ei enää saa. Tukea on kuitenkin vielä tarjolla esteettömyyden parantamiseen ja uusien hissien jälkiasennukseen.

Haku on auki koko ajan ja Ara myöntää avustuksia niin kauan kuin rahaa riittää. Loppuvuodesta määrärahat voivat olla jo loppu ja siksi hakemuksen jättämisessä ei kannata viivytellä.

– Monien avustusten päättymisen lisäksi muuttui se, että nyt hyväksytyistä korjauskustannuksista avustusta saa 35 prosenttia. Aiemmin osuus oli 45 prosenttia ja ensi vuodelle suunnitellut määrärahat ovat nykyistäkin alhaisemmat, korjausavustuksista vastaava ylitarkastaja Hanna Ahlberg sanoo.

Avustukset on haettava erikseen, vaikka remontit tehtäisiin yhtä aikaa

Taloyhtiöissä korjauksia tehdään usein kerralla enemmän. Tukia pitää silti hakea erikseen, vaikka yhtä aikaa hankkisi hissin ja parantaisi esteettömyyttä.

– Yleensä esteettömyysavustusta haetaan ulko-oven sähköistämiseen ja luiskien rakentamiseen, mutta samalla kannattaa monesti parantaa valaistuksen tasoa, lisätä siihen kulkutunnistus sekä poistaa sisäänkäynneiltä kynnyksiä, jotka hankaloittavat kulkemista.

Asuntojen sisällä tehtäviin korjauksiin Ara ei myönnä avustusta vaan korjaukset pitää tehdä taloyhtiön yleisissä tiloissa.

– Esteettömyysavustusta on kuitenkin mahdollista saada parvekkeen ovien kynnysten madaltamiseen. Lisäksi iäkkäiden ja vammaisten asuntojen korjausavustusta voi saada asuntojen sisällä tehtäviin korjauksiin.

Muista tehdä taloyhtiön esteettömyyden itsearviointi

Ara ei myönnä avustusta, jos taloyhtiö ei toimita hakemuksen liitteenä esteettömyyden itsearviointilomaketta.

– Jotta avustusta voi saada, taloyhtiön yleisten tilojen kulkuväylille ei saa jäädä yli 20 millimetrin kynnyksiä. Eli jos hakee tukea automaattiseen ovenavaajaan, samalla on yleensä madallettava kynnykset. Taloyhtiöiltä unohtuu usein kynnysten ja askelmien muodostamat esteet liikkumiselle.

Näin ollen remontti voi olla mittavampi kuin mitä taloyhtiö on suunnitellut.

– Kannustamme tekemään esteettömyyttä parantavia korjauksia, koska niistä hyötyvät kaikki. Kyse ei ole vain iäkkäiden kotona asumisen tukemisesta vaan helppo kulkeminen auttaa myös silloin, jos kuka tahansa meistä katkaisee jalkansa tai työntää lastenvaunuja, Ahlberg muistuttaa.

Laadukkaat ja yksilölliset huonekalut & sisustusratkaisut

Meiltä saat myös tyylikkäät ulkokalusteet terassille ja pihalle!

Next article